Legenda o Veroniki Desinićkoj stara je petstotinjak godina, a progovara o zabranjenoj ljubavi između ove pučanke iz Velikog Tabora i mladog grofa Fridrika, sina velikaša Hermana II. Celjskog. Iako je Fridrik bio oženjen za Elizabetu Frankopan, nije mogao odoljeti čarima lijepe Veronike.

Pod okriljem sumnji za ubojstvo supruge, mladi grof organizirao je u tajnosti vjenčanje s Veronikom Desinićkom, a s njom pobjegao u Fridrihštajn u blizini Kočevja. No planove je poremetio njegov otac, koji je vlastitog sina bacio u tamnicu, a Veroniku dao utopiti i zazidati u dvorac Veliki Tabor.

Dvor Veliki Tabor jedan je od najljepših i najočuvanijih gotičko-renesansnih dvoraca u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ovaj spomenik kulture nulte kategorije u Općini Desinić Hrvatskog zagorja broji mnoge druge jezive priče o progonu vještica i sudskim torturama koje će biti ispričane na manifestaciji 'Srednjovjekovne svečanosti'.Ona oživljava stvarne likove iz naše povijesti uz pomoć brojnih kostimiranih sudionika koji će vrlo živopisno i uvjerljivo dočarati život u dvorcu kao što je posjet kraljevskog visočanstva Sigismunda Luksemburškog i kraljice Barbare. Posjetitelji će moći pogledati srednjovjekovne plesove, dvorske lakrdijaše, stare vještine i zanate te vrlo atraktivne viteške borbe.

Najmlađi posjetitelji će moći pogledati nastup srednjovjekovnog putujućeg kazališta i njihove lutkarske predstave te se uključivati u pojedine muzejske radionice kao što je ono gađanja lukom i strijelom. Više informacija o Srednjevjekovnim večerima u Velikom Taboru pročitajte na službenim stranicama organizatora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju