Pačje meso
je među omiljenijim kineskim namirnicama, koje se sprema na razne načine. Usoljena patka pritom se nameće kao posebna delikatesa. Ptici se odstranjuje perje i utroba, prepolovljuje se na pola, te se ista dobro posoli. Usoljena patka odleži sat ili dva vremena, a nakon toga se kuha u vodi sa začinima. Potom se patka suši na tamnom mjestu, te pohranjuje zbijena u staklenkama.

U tradicionalnoj kineskoj medicini usoljeno pačje meso se preporučuje osobama koje se žele riješiti nakupljenih toksina u tijelu nakon pretjerivanja u hrani i piću, ili sniziti tjelesnu temperaturu. Legenda kaže da je u ljekovitost ovog specijaliteta (koje obješen na kuke nalikuje na pršut, ali nema mnogo veze s njim) vjerovao i car Hongqwu iz dinastije Ming, koji je svakoga dana jeo po jednu usoljenu patku.

U kineskom mjestu Huixian tradicija soljenja patke stara je dvjestotinjak godina. U njenu proizvodnju uključeno je čak 44 obitelji koji svake godine prodaju više od 10 tisuća usoljenih patki kupcima iz Kine i ostatka svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju