Danas počinje Europsko prvenstvo u rukometu, sportu u kojem je zadnjih desetak godina naša reprezentacija stalno pri vrhu! Grupna faza će se igrati u četiri grada, Katowicama, Gdanjsku, Krakowu i Wroclawu, pa je red da saznate nešto više o njima!

Katowice


Ovdje će Duvnjak, Štrlek, Čupić i ostali naši igrači od 15. do 19. siječnja snage odmjeriti s reprezentativcima Bjelorusije, Norveške i Islanda, te će, nadajmo se, uz potporu navijača s maksimalnim brojem bodova put sljedeće faze.

Katowice, grad u regiji Šleskoj na jugu države danas broje nešto više od 300 tisuća stanovnika. Spomenuta regija u Poljskoj jako je industrijski razvijena, a Katowice su centar biznisa, znanosti i kulture. No, pustimo sad po strani bogatu povijest grada, i radije se okrenimo važnim informacijama, poput dolaska i ostajanja u gradu.



Kako do tamo?

Nažalost, Zagreb i Katowice nisu povezane nikakvom direktnom autobusnom linijom, baš kao ni linijom vlaka. Udaljenost između ova dva grada iznosi 750 kilometara, a iako nema spomenutih linija cestovnim prijevozom, oko toga toliko ne morate brinuti. Naime, vlakom i autobusom možete do Beča, a od austrijske metropole hvatati dalje prijevoz do Katowica.

Doduše, jedini je problem duljina puta, koja i bez stajanja iznosi više od 10 sata. S druge strane, odlična i vjerojatno najbolja opcija je prijevoz automobilom! Po našim izračunima, ako imate sreću i vozite dizelaša (samo padaj gorivo!) put u jednom smjeru koštat će vas oko 600 kuna, što kad podijelite na tri ili četiri osobe izgleda gotovo bagatelno. Usput, prolazite kroz Graz, Beč i Brno, tako da na ovom proputovanju možete svašta vidjeti. Eto, šalove i dresove na sebe, i pokret!

A gdje ću spavati?

Kad nakon 8,9 sati vožnje automobilom dođete u Katowice, prije svega vam treba dobar smještaj i topli tuš. Ako nemate problem spavanja s više osoba u istoj sobi (a i koga briga, valjda ćete većinu vremena provoditi vani), idealan i jeftin izbor u tom slučaju su hosteli. Tako ćete ležaj u sobi s osam kreveta u hostelu Katowice Centrum platiti tek 70 kuna, a ako volite samoću, za sobu sa zajedničkom kupaonicom u hostelu Klimczoka 6 izdvojit ćete tek 120 hrvatskih novčanica. Jasno, u gradu ima i veći broj hotela, ali ovaj put smo se fokusirali na jeftiniji smještaj.



Opala, pa to ne zvuči loše, a gdje mogu izaći?

Svugdje, al počnimo prvo s večerom, pa ćemo se okrenuti izlascima i zabavi. Dobru hranu, zapravo najbolju, a ujedno i vrlo povoljnu, pronaći ćete u restoranu Staromiejska 13. Hrana je jeftina, sprema se domaća poljska kuhinja, a nepce će vam nakon obroka zahvaljivati. Oni koji žele internacionalnu kuhinju mogu pojesti burgere u Mad Mick ili talijansku kuhinju u Via Toscana. Nakon večere važno se opustiti uz pokoje pivo, a za to su najbolja mjesta Pub Kociol i Biala Malpa. Što se noćnog života tiče, odite u ulicu Mariacka gdje ćete pronaći apsolutno sve što želite.

Hm, a može li malo kulture?


Kako ne bi moglo? Nakon što potrošite grlo i živce na utakmicama naše reprezentacije, vrijeme provedite u kulturnom uzdizanju i opuštanju. Posjetite glavni gradski trg Rynek, koji je, unatoč tome što je nagrđen za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata, i dalje monumentalan. Oni željni klasike, neka se obavezno zapute u katedralu Krista kralja, jednu od najvećih crkvi u cijeloj Poljskoj, a svakako je vrijedno spomenuti i Šleski muzej. Jasno, ljepota je u starom dijelu grada na svakom koraku, pa se nekad dovoljno samo izgubiti po uskim ulicama…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju