Kako su neki gradovi napušteni, a danas su turističke atrakcije, dobro nam je poznato. No, u tim slučajevima gotovo se uvijek radi o gradovima koji svoju povijest vuku od najranijih dana, a teško je pronaći napušteno i očuvano mjesto staro tek 100 do 200 godina. Upravo jedno takvo postoji u Turskoj.

Na jugozapadu Turske danas možete pronaći mjesto koje se nekad zvalo Livissi, a u njemu je živjela grčka zajednica. Danas je selo poznato pod nazivom Kayakoy ili 'selo kamenja', a izgrađeno je u 18. stoljeću. Vremenom je doguralo do 20-ak tisuća stanovnika i razvijalo se sve do početka Prvog svjetskog rata.

Početkom rata, grčka zajednica koja je tamo živjela postala je nepoželjna, pa su nad njima, i općenito nad Grcima u Turskoj, počinjeni strašni zločini. Kako bi izbjegli najgore, dobar dio stanovnika emigrirao je u Grčku, dok je ostatak protjeran.

Kao posljedica svega toga, nedugo nakon završetka svjetskog rata, ubrzo je započeo grčko-turski rat, okončan tek mirom 1923. Njime je dogovoreno i 'preseljenje' stanovništva pa je tako milijun Grka bilo prisiljeno napustiti Tursku, dok je iz Grčke u suprotnom smjeru odselilo pola milijuna Turaka.

Već pri kraju
Prvog svjetskog rata, u Livissiju je jedva ostalo nešto Grka, tek nekoliko obitelji. Potpisivanjem sramotnog mira i tih par obitelji napustilo je grad kojeg su ubrzo naselili Turci. Ipak, oni su ubrzo shvatili kako im se grad, zbog brdovitog položaja, ne čini dobrim mjestom za život te ga lagano počeli napuštati, a potres iz 1957. godine, označio je definitivni kraj života u gradu.

Danas je grad u potpunosti napušten, napola srušen, ali s još dobrim djelom očuvanih zgrada i kuća. Podsjetnik je na ljudsku ludost, a vremenom je počeo privlačiti mnogobrojne turiste, koje interesira kako danas izgleda mjesto koje je nekad bilo dom 20 tisuća duša.

U videu pogledajte kako izgleda turski grad duhova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju