Jedinstvene građevine koje stoje u jugozapadnoj kineskoj provinciji Fujian, Tulou, odnosno zemljane građevine, u vrijeme kada su izgrađene, služile su za obranu svojih stanovnika. Danas privlače sve više turista iz svih krajeva svijeta.

Tulou su se gradili oko središnjeg otvorenog prostora, sa samo jednim ulazom, a prozori su se mogli postaviti samo iznad prvog kata. Okruglog su ili četvrtastog oblika, imaju nekoliko katova, a u svakoj od zgrada može živjeti do 800 ljudi.

Smještali su i po nekoliko generacija jedne obitelji, a unutar njih nalazilo se sve što bi se našlo i u klasičnom gradu. "Stanovi" su se vertikalno dijelili među obiteljima, a svaka je dobila dvije ili tri sobe na svakome katu.

Tulou Tulou (Foto: Guliver/Thinkstock)

Iako izvana djeluju vrlo jednostavno, unutrašnjost je vrlo ukrašena i osmišljena s ciljem da svojim stanovnicima ispuni sve potrebe, od fizičkih do duhovnih.

Dok su stanovnici stoljećima živjeli u svojim stanovima u utvrđenom gradu, tijekom 80-ih sve ih je više počelo napuštati domove i seliti prema velikim gradovima, a tulou su postajali sve zapušteniji. No spasio ih je turizam, pa su se s dolaskom stranaca polako počeli vraćati i nekadašnji stanovnici neobičnih građevina, ističući kako je ono što im je najviše nedostajalo od života u tulou - osjećaj zajednice kojega u velikim gradovima nema.

Tulou Tulou (Foto: Guliver/Thinkstock)

Od 2008. na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine našao se Fujian Tulou, koji se sastoji od 46 zgrada sagrađenih između 15. i 20. stoljeća između polja riže, čaja i duhana, kao primjeri posebne građevne tradicije koja donosi funkcionalnost, odnosno spaja život u zajednici s obrambenim sustavom.

Građene su po principima fengšuija kako bi se savršeno uklopile u okoliš i spojile ljepotu i harmoniju. Tulou u provinciji Fujian najbolje su očuvani primjerci ovakva tipa građevine, koja se može još naći u nekim planinskim predjelima jugoistočne Kine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju