Cvjetovi tikvica
delikatesa su koja se može naći na jelovnicima fine dinning restorana tijekom ljeta. Riječ je o delikatnoj namirnici koju mnogi zapostavljaju, a neki čak i bacaju u smeće jer ne znaju što imaju u rukama niti kako se može pripremiti.

Ovaj dio tikvice najbolje je napuniti uzbudljivim punjenjem na bazi kremastog sira te ispržiti u vrućem ulju. Budući da su cvjetovi tikvica vrlo nježni, savjetuje se da smjesu za pohanje ne radite s dodatkom jaja te da dodate mineralnu vodu u smjesu kako biste jelu podarili nevjerojatnu hrskavost.

Sastojci za pohane cvjetove tikvica:
8 cvjetova tikvica
200 grama svježeg sira ricotta
50 grama svježe naribanog sira parmezana
½ čili papričice
malo svježe nasjeckane mente
malo svježe nasjeckanog peršina
½ limuna
sol i papar po želji

Sastojci za smjesu za pohanje:
250 grama brašna za dizana tijesta
375 ml mineralne vode
sol i papar po želji

biljno ulje za prženje Ne bacajte cvjetove tikvica Ne bacajte cvjetove tikvica (Foto: Stockfood)

Priprema:
1. Lagano operite cvjetove tikvica i pustite da se posuše na papirnatom ručniku.

2. U zdjeli izmiješajte ricottu, parmezan, sitno nasjeckanu čili papričicu, listiće mente i peršina. Smjesi dodajte svježe iscijeđen sok od četvrtine limuna i sitno naribanu koricu polovice limuna.

Upotrijebite koricu samo ako na raspolaganju imate organski uzgojen limun.

3. Napunite cvjetove tikvica pripremljenom smjesom.

4. U drugoj posudi pomiješajte brašno, mineralnu vodu, sol i papar. Trebali biste dobiti smjesu koja izgleda poput one za pripremu palačinki. Dodajte još malo brašna ili mineralne vode ako mislite da je prerijetko odnosno pregusto.

5. Napunjene cvjetove tikvica provucite kroz smjesu za pohanje. Višak smjese otresite sa cvjetova tikvice.

6. U većem loncu zagrijte biljno ulje. Kada ulje dostigne temperaturu od 180 Celzijevih stupnjeva, ubacite tako pripremljene cvjetove tikvica.

7. Pržite u ulju s obje strane dok cvjetovi ne dobiju zlatno-žutu boju.

8. Papirnatim ručnikom odstranite višak masnoće te poslužite cvjetove dok su još vrući uz umak po želji. Dobar tek!