Cvjetovi tikvica delikatesa su koja se može naći na jelovnicima fine dinning restorana tijekom ljeta. Riječ je o delikatnoj namirnici koju mnogi zapostavljaju, a neki čak i bacaju u smeće jer ne znaju što imaju u rukama niti kako se može pripremiti.
Ovaj dio tikvice najbolje je napuniti uzbudljivim punjenjem na bazi kremastog sira te ispržiti u vrućem ulju. Budući da su cvjetovi tikvica vrlo nježni, savjetuje se da smjesu za pohanje ne radite s dodatkom jaja te da dodate mineralnu vodu u smjesu kako biste jelu podarili nevjerojatnu hrskavost.
Sastojci za pohane cvjetove tikvica:
- 8 cvjetova tikvica
- 375 ml mineralne vode
- 250 grama brašna za dizana tijesta
- 200 grama svježeg sira ricotta
- 50 grama svježe naribanog sira parmezana
- ½ čili papričice
- malo svježe nasjeckane mente
- malo svježe nasjeckanog peršina
- ½ limuna
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema pohanih cvjetova tikvica:
- Lagano operite cvjetove tikvica i pustite da se posuše na papirnatom ručniku.
- U zdjeli izmiješajte ricottu, parmezan, sitno nasjeckanu čili papričicu, listiće mente i peršina. Smjesi dodajte svježe iscijeđen sok od četvrtine limuna i sitno naribanu koricu polovice limuna.
- Upotrijebite koricu samo ako na raspolaganju imate organski uzgojen limun.
- Napunite cvjetove tikvica pripremljenom smjesom.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, mineralnu vodu, sol i papar. Trebali biste dobiti smjesu koja izgleda poput one za pripremu palačinki. Dodajte još malo brašna ili mineralne vode ako mislite da je prerijetko odnosno pregusto.
- Napunjene cvjetove tikvica provucite kroz smjesu za pohanje. Višak smjese otresite sa cvjetova tikvice.
- U većem loncu zagrijte biljno ulje. Kada ulje dostigne temperaturu od 180 Celzijevih stupnjeva, ubacite tako pripremljene cvjetove tikvica.
- Pržite u ulju s obje strane dok cvjetovi ne dobiju zlatno-žutu boju.
- Papirnatim ručnikom odstranite višak masnoće te poslužite cvjetove dok su još vrući uz umak po želji. Dobar tek!
Može uz roštilj, može i na kruhu: Paprika, rajčice i tikvice u genijalnoj kombinaciji +0