1. Chamonix-Mont Blanc, Francuska

Ovdje su se održale prve Zimske Olimpijske igre 1924. pa ne čudi što je upravo Chamonix jedno od najposjećenijih i najelitnijih skijališta na svijetu. Riječ je o skijaškoj destinaciji podno Mont Blanca koja bilježi dva impresivna superlativa: najviši vrh Alpi koji se izdiže na 4810 metara, i najdulju svjetsku ski stazu – Vallee Blanche koja se proteže na oko 22 kilometra.

2. Zermatt, Švicarska
Pitoreskni gradić u švicarskim Alpama idealno je odredište za ljubitelje vrhunskog skijanja. S obzirom da je zabranjeno prometovanje osobnim automobilima, ovdje će vas dočekati neodoljiv mir i tišina ispresijecana tek zvukovima ljudi koji se spuštaju niz strme padine.


Zermatt nudi nekoliko izvrsnih skijališta na nadmorskim visinama iznad 3000 metara pa ovdje uvijek možete računati na debeli snježni pokrivač, ali i vrhunsku gastronomsku ponudu u zapanjujuće velikom broju elitnih restorana.

3. Cortina d'Ampezzo, Italija
Na snježnim padinama ovog talijanskog mjesta u Dolomitima snimljeni su neki od najpoznatijih zimskih kadrova u serijalu o Jamesu Bondu, a 1956. godine tu su se održale i Zimske Olimpijske igre. Cortinu zato rado posjećuju poznati i slavni, skijaški profesionalci i rekreativni entuzijasti. Oko Cortine uzdiže se nekoliko planinskih vrhova iznad 3000 metara koji su međusobno povezani besplatnim ski autobusom, a zajedno nude oko 160 kilometara skijaških staza.

4. Fernie, Kanada
Kanada je prepuna izvrsnih skijaških destinacija s odličnim stazama, no ovaj gradić na jugoistoku Britanske Kolumbije pruža uistinu nezaboravno iskustvo. Fernie je u potpunosti okružen impresivnim kanadskim Stjenjakom, a idiličnom okruženju pridonose i velike količine padalina – svake godine ovdje napadne i do 9 metara kvalitetnog snijega, koji je idealan za skijanje i druge zimske radosti.

5. St. Anton, Austrija
Tirolski snježni biser prostire se uz granicu sa Švicarskom i smatra se najboljim austrijskom ski destinacijom. St. Anton dio je skijaškog područja po imenu Arlberg koja nudi oko devedesetak žičara i ski liftova, 340 kilometara uređenih staza za skijanje i još dvjestotinjak kilometara za skijaško hodanje i trčanje, koje možete istražiti uz kupnju samo jedne ski karte.

6. Aspen, Sjedinjenje Američke Države
Poznati i slavni skijaju u američkom Aspenu. Riječ je bogatom mjestu na kojem se isprepliću četiri planine u saveznoj državi Colorado, a kojoj je glavna gospodarska grana upravo zimski turizam. Ne čudi stoga što ćete ovdje naći sve pogodnosti jedne vrhunske ski destinacije: uređene staze za sve razine skijaških vještina, najbolje učitelje, luksuzni smještaj te izvrsnu gastronomsku ponudu.


7. Riksgransen, Švedska
Šećer za kraj: švedski Riksgranwsen, koji se nalazi dvjestotinjak kilometara od arktičkog polarnog kruga pa pruža mogućnost skijanja do lipnja svake godine. Štoviše, ovdje je toliko hladno i mračno u zimskim mjesecima da se skijališta za goste ne otvaraju prije veljače, a katkad i ožujka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju