Ako mislite da znate sve o Tokiju - promislite još jednom. Ovo su činjenice koje verojatno niste znali.

Na preko 8.050 kvadratnih kilometara, Tokio s  Yokohamom, Kawasakijem, Chibom i Saitamom čini metropolitansko područje Veliki Tokio s populacijom od preko 35 milijuna stanovnika što ga čini najvećim metropolitanskim područjem na svijetu.

Osnovan je u 12. stoljeću pod imenom Edo, a doslovni prijevod imena Tokio znači "Istočni grad".


Tokio je trebao biti domaćin Ljetnih Olimpijskih igara 1940. godine, ali su iznenada igre pripale Helsinkiju prije nego što su bile otkazane zbog II. Svjetskog rata.

Tokijski Disneyland je prvi Disneyjev zabavni park van granica SAD-a, i u njemu je zaposleno preko 20.000 ljudi.

Kako se približava festival cvata trešnje, televizijske i radio kuće svoje vijesti uvijek započinju s informacijom u kojoj su fazi napretka cvjetovi trešnje diljem Japana.

Eiffelov toranj poslužio je kao inspiracija za Tokijski toranj. Toranj se ponovno boji svakih pet godina, a sam proces bojanja traje 12 mjeseci.

Oshiya ili "gurači" su zaposlenici tokijskih željeznica. Oni doslovno guraju ljude u vlakove za vrijeme najvećih gužvi.

Carska palača u Tokiju zatvorena je tijekom cijele godine, osim za vrijeme carevog rođendana i Nove godine.

S prosjekom od 3,64 milijuna putnika koji prođu kroz stanicu Shinjuku, to je najprometnija željeznička stanica na svijetu.

Hoteli kapsule mogu se naći diljem cijelog grada. Riječ je o hotelima gdje su sobe veličine prosječnog frižidera, a svaka soba ima TV, WiFi i igraću konzolu.

Preko petsto tisuća tona morskih plodova, vrijednih oko 28 milijuna američkih dolara, proda se dnevno na tržnici Tsuki, koja se prostire na preko 54 hektara površine.

Unatoč popularnosti kao jedne od znamenitosti Tokija, planina Fuji vidljiva je manje od 180 dana tijekom godine zbog oblaka i zagađenja zraka.

1962. godine Tokio je bio prvi grad na svijetu koji je imao populaciju preko 10 milijuna stanovnika, čime je stada bio najveći grad na svijetu.

Tokio ima preko 100 sveučilišta i fakulteta što je najveća koncentracija fakultetskih institucija na svijetu. Jedna trećina studenata u Japanu studira u Tokiu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju