Lars Pilø, arheolog koji je vodio norveški tim, tvrdi da bi se Zemlja trebala približavati novom ledenom dobu, ali umjesto toga - mi sakupljamo nalaze iz ledenjaka kao nikada prije!

Nalazi su toliko rasprostranjeni da je Equinoyx Publishing osnovao online časopis ledene arheologije, koji će izvještavati o arheološkim otkrićima iz ledenjaka, permafrosta i visokih planina diljem svijeta.

2013. godine portal Archeology izdao je članak u kojem se govori i kako je od velike važnosti u narednih 50 godina pronaći ove ostatke, jer ako se ne konzerviraju - zauvijek će nestati.

Prvi članci na tu temu pojavili su se 2005. godine kada je magazin Geotimes objavio članak arheologa Johana Reinharda koji je pronašao smrznuto tijelo pripadnika plemena Inka visoko u Andama.

U Europi najpoznatije smrznuto tijelo je slavna mumija Ötzi koju su otkrili njemački turisti u Alpama. Prvotno se mislilo da je riječ o tijelu nestalog planinara ili vojnika koji je poginuo za vrijeme I. svjetskog rata, ali su kasniji testovi pokazali da se radi o mumiji koja datira 3300 godina prije Krista.

Detaljnom analizom mumije utvrđeno je da se u tijelu nalaze netaknute krvne stanice koje su uvelike bile slične s današnjim krvnim stanicama čovjeka. Tijelo mumije je bilo toliko očuvano da su znanstvenici mogli točno utvrditi koji mu je bio posljednji obrok, a DNK analizom utvrđeno je da osoba nije podnosila - laktozu.

U južnoj Norveškoj Pilo i njegova skupina proveli su terensko istraživanje po drevnoj trasi koja se kretala preko planinskog lanca gdje se sada nalazi ledenjak. Smatralo se da su tisućama godina ljudi prelazili ove planine i putovali s jedne strane na drugu, a pronađeni predmeti sada to i potvrđuju. Među pronađenim stvarima ima mnoštvo pribora za planinarenje ali i konjska lubanja koja datira još iz doba Vikinga.

Ostaci i artefakti se pojavljuju iz leda vrlo brzo, tako da znanstvenici moraju biti još brži kako bi ih pronašli i proučili. Organska tvar, koja je bila smrznuta, propada vrlo brzo kada je izložena zraku. Drveni artefakti mogu trajati i do nekoliko godina jednom kada su izvađeni iz leda, ali za proučavanje ljudskih ostataka znanstvenici imaju samo nekoliko tjedana prije nego se tijelo u potpunosti raspadne. Krećete u istraživanje?

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju