1. Toranj lubanja u Nišu (Ćele kula)
U vrijeme Prvog srpskog ustanka 1809. Godine oko 12.000 Srba s 11 topova krenulo je iz Deligrada na Niš. Turskim vojnicima stigla je pomoć iz Bugarske i Leskovca. Po zapovijedi niškog Paše, glave poginulih Srba su odsječene i oderane. Oderane kože ispunjene su pamukom i odnesene u Istanbul. Od lubanja je sagrađena kula prozvana Ćele kulom.

2. Czermina Skull Kapelica
Ova kapelica napravljena je od oko 3000 lubanja i bezbroj ljudskih kostiju u malom selu u srcu Poljske. Kapelicu je izgradio lokalni svećenik Vaclav Tomaszek s kostima kostura iz razdoblja od 1776. do 1804. koji su posljedica Trinaestogodišnjeg rata.

3. Crkva Kutna Hora
Ova crkva se nalazi u Češkoj, a kada uđete, vidjet ćete mnoštvo kostura koji su iskorišteni za gotovo sav inventar – pa čak i za lustere.

4. Kapelica Dos Ossos
Povijest govori kako je u Evori u Portugalu tijekom 16. stolijeća iz zemlje izvađeno gotovo 5000 ljudskih tijela. Lokalni svećenici su ta tijela iskoristili i odlučili ih izložiti javnosti s porukom na ulazu: „Naše kosti koje su ovdje, čekamo na vaše!“

5. The Eggenburg Charnel
Ostaci gotovo 5800 Austrijanaca su iskorišteni za gradnju ove građevine u 15. stoljeću.

6. Kućica od kostiju dinosaura
Nisu samo kosti od Homo Sapiensa povijesti služile za gradnju građevina. Tome svjedoči i vikendica koju je izgradio Thomas Boylan od kostiju životinja iz prapovijesti davne 1933. godine.

7. Kapucinska crkva Gospe od Začeća u Rimu
Kripta Kapucina zauzima maleni prostor ispod crkve Santa Maria della Immacolata Concezione dei Cappuccini u Rimu. U kripti se nalaze kosti više od 4000 svećenika koji su umrli između 1528. i 1870. godine. Postoji šest malih kapelica u kripti Kapucina, i sve osim jedne su ukrašene kostima. Interesantno je da neke od kapelica imaju jednu dominantnu kost, tako postoji kripta od nožnih kostiju, i kripta kostiju kukova.

8. Hallstatt Karner
Dok je većina crkvi kostiju u Europi ispunjena kostima ljudi koji su umrli prije nekoliko stotina godina, kosturnica u Hallstattu je drugačija. Tradicija u Austriji je dugo bila da se grobovi iznajmljuju, a jednom kada rok najma istekne, kosti se presele u Karner, ili kuću kostiju.

9. Katakombe Pariza
Jedna od najpoznatijih zbirki kostiju je ujedno i najveća i najposjećenija. Katakombe u Parizu sadrže nevjerojatnih šest milijuna tijela na zidinama od 300 kilometara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju