1. Svalbard, Norveška

Ekstremni lovci na polarnu svjetlost uputit će se na ovu otočnu skupinu u Barentsovom moru koja se sastoji od leda, snijega i pokoje neustrašive arktičke životinje. Otočje Svalbard najsjeverniji je dio Kraljevine Norveške i ne nudi nikakve posebne turističke pogodnosti, ali se zato ponosi projektom Svalbardskog globalnog skladišta sjemena iz kojeg se mogu promatrati zapanjujuća polarna svjetla.


2. Farski otoci, Danska
Ljubitelji prirode i dobre hrane upućuju se u ovu otočnu dansku autonomnu pokrajinu između Norveškog mora i sjevernog Atlantskog oceana, koju zbog velikog broja ovaca nazivaju i Ovčjim otocima. Kao idealno mjesto za proučavanje ovog prirodnog fenomena nameće se životopisni hotel Føroyar u istoimenom gradu sa zelenim krovom po kojem pasu – ovčice. Kulinarski stručnjaci pričaju o restoranu KOKS koji nudi egzotičnija jela čak i od najboljeg svjetskog restorana – Nome.

3. Skagafjörður, Island
Želite li polarnu svjetlost promatrati okruženi netaknutom prirodom, birajte ovu sjevernu islandsku pokrajinu okruženu zapanjujućim liticama i arktičkim vodama. Sobu možete iznajmiti na eko farmama u nekadašnjem vikinškom centru Hofstadiru, a u prirodnom light showu uživati sa svih dijelova toga kraja. Najspektakularnije prizore pak omogućuje vam pogled s planine Tindastoll.


4. Saariselka, Finska
Kakva bi to polarna avantura bila bez noćenja u klasičnom igluu? Promatranje polarne svjetlosti kroz prozirni krov iglua dio je bogate turističke ponude u selu Saariselka na krajnjem finskom sjeveru. Ovdje vam se nude i druge tradicionalne zimske aktivnosti – od skijanja i vožnje saonicama koje pokreću sobovi, do opuštanja u finskim saunama.

5. Fairbanks, Aljaska

Polarnu svjetlost možete promatrati i sa sjevernoameričkog kontinenta. Odsjednete li u Fairbanksu barem tri dana u zimskim mjesecima imate 80 posto šanse da vidite polarnu svjetlost uživo. O tome ne trebaju brinuti ni najveće spavalice jer će vas osoblje lokalnih hotela i pansiona probuditi u bilo koje doba noći kad primijete pojavu zeleno-crvenih svjetala na nebu. Dakako, buđenje možete naručiti sa šalicom vrućeg čaja ili kakaa. To je odmor!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju