Putujete li u Aziju ljeti morate uzeti u obzir činjenicu da je tada tamo sezona monsuna koja sa sobom nosi mnoge neugodnosti. Tako su visoke temperature i visoka razina vlage te vjetrovi, koji se često pretvaraju u tajfune i ciklone, ovdje skoro svakodnevna pojava. Bez obzira na to, ipak ima se isplati krenuti na putovanje. 

Zbog veličine Azije klima jako varira od zemlje do zemlje, pa je velik dio Kine, Indije i Pakistana okarakteriziran ekstremnim promjenama temperature između dana i noći. Ljeta su kratka i vruća, a temperature na području pustinje Gobi znaju potegnuti i do vrućih 38, a zimi do hladnih -40 stupnjeva.

Nalazite li se u Kini, u glavnom gradu Pekingu, u razdoblju od lipnja do kraja kolovoza možete očekivati temperature u rasponu od 20 do 25 stupnjeva, dok se u Šangaju dižu i do 30, što ih čini pogodnim mjestima za posjetiti.

Jugoistočna Azija pozicionirana je istočno od Indije, južno od Kine i sjeverno od Australije i dom je prašumama, napuštenim otocima, bijelim pješčanim plažama i tirkizno-plavom moru. Klima je ovdje tropska, a temperature su stabilne gotovo tijekom cijele godine i kreću se oko 30 stupnjeva. Kiša je ovdje sezonska i obično pada u kratkim, oštrim udarima. Prošlost je ovdje ispisala crne priče, a poplave i klizišta nakon dugotrajnih kiša sve više doprinose globalnom zatopljenju. Ovdje također možete uživati bez velike brige oko temperature, unatoč kratkotrajnim naletima kiše.

Maleziju, Singapur i otoke Indoneziju i Filipine karakterizira vruće i vlažno ljeto. Monsuni na srednjem dijelu azijskog kontinenta najčešći su od lipnja do rujna i čine 50 do 60 posto ukupnog postotka godišnjih kišnih padalina. Istočnoazijski monsun kroz Japan prolazi u lipnju, dok su tropski cikloni česti tijekom cijele godine, a najčešći na Filipinima, upravo u razdoblju od srpnja do listopada, stoga ovaj period nije preporučljiv za posjetu.

Zapadna Azija, nama poznatija kao Bliski Istok, sastoji se od zemalja na arapskom poluotoku, gdje ćete sretati najviše pustinja i visoravni s visokim temperaturama i malom količinom kiše, zbog toga što su ovdje oborine od lipnja do prosinca veoma rijetka pojava.

Visoke temperature opasne su po zdravlje u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, a dosežu do visokih 45 stupnjeva. Poželite li posjetiti Dubai, ovdje su temperature neugodno vruće tijekom većeg dijela godine te prelaze granicu od 40, dok prosjek najviših temperatura zraka u najtoplijim mjesecima iznosi visokih 39, a more je temperature 31 stupanj. Ovo je dovoljno razloga da se za posjet odlučite u drugim terminima.



Preporučujemo vam da u ljetnoj sezoni posjetite Indoneziju, gdje svoje slobodno vrijeme možete provesti uživajući u povijesnoj i kulturnoj baštini, ronjenju ili pak u shoppingu, zatim Bali bogat kulturom i luksuzom te Šri Lanku koja obiluje odmaralištima na plaži. Indija i Vijetnam također su dobar odabir.

Iako se putovanje u Aziju te boravak na mnogobrojnim plažama na prvu čini primamljivom idejom, potrebno je dobro istražiti kakvo je trenutno vrijeme u željenoj destinaciji. Jedina prednost putovanja u azijske države za vrijeme "najgore" sezone je ta što ćete u tom periodu pronaći najjeftinije letove, no i tad dobro razmislite isplati li se to zaista: provesti godišnji odmor tisuće kilometara od kuće zatvoreni u hotelskoj sobi, pod krovom ili s uključenim klima uređajem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju