Kada se uputite na put, osim razgledavanja znamenitosti, svakako na umu imate još jednu stvar: suvenir. Na morskoj obali pogled često privuku kičasti štandovi prepuni raznih oblika, više kineskih no autentičnih suvenira koje će goste uvijek podsjećati na boravak u Hrvatskoj. Kako se izdvojiti iz takve ponude? Pa, s medvjeđim izmetom svakako ćete uspjeti.

'Sve je počelo u zimi 1984., kad sam se vraćao sa svjetskog prvenstva novinara skijaša iz Salt Lake Cityja. Čekajući presjedanje iz aviona u avion, u zračnoj luci u Denveru dali smo se u šoping', priča za Punkufer svoju priču novinar Danijel Popović, koji se danas bavi turizmom u Crnom lugu u Gorskom kotaru.

Kupujući darove, oko mu je zapelo za najskuplji izmet koji je ikad vidio. Bull shit, odnosno upakirani izmet bika, koji se na aerodromu prodavao za 17,5 dolara.

'Tada sam radio u redakciji DANAS-a i moje kolege su se umalo potukle za ta tri primjerka', nastavlja Danijel. Cijela priča bila bi odavno zaboravljena da ga u veljači ove godine nisu nazvali šumari iz Slovenije, da im napravi neki suvenir za znastvenike koji proučavaju izmet divljih životinja. Nije trebalo dugo da se Danijelu upali žaruljica i sjeti se zgode iz Denvera.

A kako su oni reagirali na svoj neobični poklon?

'Reakcija znanstvenika na prve primjerke bila je takva da me ponukala da počnem izrađivati novi goranski suvenir. Nemam baš puno vremena, jer se s obitelji bavim turizmom i poljoprivredom, pa sam izradio samo 1000 primjeraka, koje su naši gosti odmah razgrabili', kaže Danijel.

Reakcija lokalaca nije bila tako sjajna. Oni se svakodnevno susreću s izmetom, pa im to nije bilo interesantno kao suvenir. Sa strancima je, pak, posve druga priča. I Danijel je zbog turista, bilo iz drugih krajeva Hrvatske, bilo izvana, odlučio nastaviti izrađivati Bear shit. S obzirom da trenutno postoji mali broj primjeraka suvenira, troškovi izrade su veći, pojašnjava autor Bear shita, pa ih prodaje po 10 eura.

Sirovinu nalazi u okolici, najviše oko 'čeka'.

'Kupio sam kalupe za kolače, u koje ulijevam epoksidnu smolu i uranjam izmet. Kako je izmet organskog porijekla, smola ga hermetički zatvori i daje mu dugotrajnost. Taj kolačić lijepim na forex, materijal sličan kartonu, kojega sam posebno dizajnirao s fotografijom medvjeda i lokacijom proizvodnje, 'Kod Korita – Crni lug'. Suvenir je prirodan, bez boje, mirisa i ako hoćete ekološki, poručuje Danijel, kojemu u izradi suvenira pomaže obitelj.

Popovići su osnovali OPG i posljednje tri godine iznajmljuju sobe u objektu 'Kod korita', u kojemu i žive. Većina gostiju, kaže Danijel, su stranci, a nalaze ih putem stranice Booking.com.

'Moram se pohvaliti da imamo odlične reakcije gostiju koji su nam za prošlu godinu dali visoku ocjenu 9,8, najvišu u Primorsko-goranskoj županiji', zadovoljan je Popović.

A obitelj, osim neobičnog suvenira, ima i neobičnog ljubimca. Naravno, medvjeda.

'Ma, tog našeg ljubimca smetaju gosti, novi mirisi. Naime, medvjed na tri kilometra udaljenosti osjeti miris nove osobe odnosno gosta, pa rijetko dolazi. No, kad gostiju nema dva, tri dana, evo ga, pa ja u pošalici znam reći da ujutro pijem čaj s medom', zaključuje svoju priču Danijel Popović.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju