Suprotno uvriježenom mišljenju, putnici nisu skupina prljavih ljudi koji lutaju svijetom. Barem ne svi. Postoji mnogo načina kako oprati rublje kada ste duže vrijeme na putovanju, a ovo su načini kako ja to radim kad nema mamine perilice u blizini.

Život na putu ne dozvoljava uvijek praćenje modnih noviteta i nošenje previše garderobe sa sobom. Zato me uvijek čudno gledaju kada im objašnjavam da imam samo dva para hlača, dva para kratkih hlača, četiri majice kratkih rukava, dvije majice dugih rukava i džemper. Prvo pitanje koje mi se postavlja kako onda perem to malo što imam sa sobom? Postoji čak četiri načina kako oprati rublje kada ste na putovanju: pranje u vreći, pranje u sudoperu, pranje u vešeraju i teta koja pere rublje. Svako od njih ima svoje prednosti i mane.

Pranje rublja u vreći

Za ovo vam je potrebna vreća sa zip zatvaračem. Vreća treba biti izrađena od malo čvršćeg najlona kako bi izdržala pritisak vode i rublja. Prednost tih vreća je što su lagane te se lako zapakiraju i nose sa sobom. Uz pranje rublja idealne su i za spremanje prljavog i smrdljivog rublja. Uglavnom, prvo u njih stavite rublje, onda deterdžent i na kraju ulijete toplu ili vruću vodu. Miješate rukom dobrih pet minuta simulirajući pokrete perilice za rublje. Znači malo u jednu malo u drugu stranu. Na kraju, ostavite dobrih deset minuta da se namače. Nakon toga rublje isperite u svježoj vodi u sudoperu, potoku ili ispod tuša. I pranje je završeno. Trošak? Par kuna za deterdžent i ništa više.

Pranje u sudoperu ili umivaoniku

Ništa novo i ništa što niste u svojim studentskim danima radili, posebice ako ste bili smješteni u domu. Prilično jednostavna metoda. Napunite sudoper vodom, stavite u nju deterdžent i ručno perete svoje rublje. Ovo je jedna od popularnijih metoda među backpackerima. Ako u sudoperu nema čepa kojim biste začepili odvod iskoristite jednu čarapu, najbolje bi bilo da ju zamotate u plastičnu vrećicu. Trošak? Samo tih nekoliko kuna za deterdžent, sve ostalo je free.

Vešeraj na kovanice

Riječ je o samostalnim praonicama u kojima s kovanicom pokrećete perilicu za rublje koja onda odradi posao umjesto vas. Takvih praonica ima diljem svijeta, posebice u mjestima koja su zanimljiva turistima. Ponekad ćete takve praonice naći u sklopu hostela u kojem ćete odsjesti. Prednost takvih praonica je da sve odrade umjesto vas, u većini ima i sušilica a ponekad će vas počastiti i s WiFi internetom. Dodatna prednost je što ćete u njima uvijek upoznati nekoga tko voli život kakav vi imate. Pa tko zna, možda se na veš mašini rodi nova ljubav. Trošak? Par kuna, ovisno o potrebnim kovanicama.

Teta koja pere rublje

Meni je ovo najdraža metoda pranja rublja. Naletio sam već nekoliko puta na gospođe koje su nudile uslugu pranja rublja. Operu ga, osuše i još ispeglaju. Najbrži rok u kojem sam natrag dobio svoje, sada, čisto rublje bilo je 6 sati, a u pravilu rok je do 24 sata. Plaćanje se vrši prema kilaži, a negdje čak možete birati između sušenja u sušilici i sušenja na suncu. Kako sa sobom na svoja putovanja ne nosim puno odjeće, te sam u tjedan dana i po dva put u jednoj te istoj praonici, imao sam prilike upoznati njihove vlasnike i steći jako dobre prijatelje. Trošak? Desetak kuna, ovisno o tome koliko prljavog rublja imate.

Kako osušiti rublje?

Kao što smo vidjeli, oprati rublje nije neka mudrost. Najveći problem je osušiti ga u kratkom roku. Ako je sunčan dan i smještaj u kojem odsjedate ima mjesta za sušenje rublja na suncu onda ćete ga osušiti u roku od par sati. No ako vas prati loše vrijeme i nemate sušilicu pri ruci to bi mogao biti problem. Moj trik, koji mi je pokazao cimer na faksu, je da u suhi ručnik zamotate mokro rublje. Ručnik će upiti višak vode i tako omogućiti da se rublje što prije osuši.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju