Minimalni dnevni paket, odnosno Minimum Daily Package, obvezna je stvar koju morate poštivati kada putujete u predivnu i jedinstvenu Kraljevinu Butan. Riječ je o pravilu koje nalaže da svaki dan boravka u ovoj fantastičnoj zemlji morate potrošiti u prosjeku 1500 kuna, odnosno 200 američkih dolara u siječnji, veljači, lipnju, srpnju i kolovozu te 250 dolara u ostatku godine.

Taj paket uključuje smještaj u hotelu s tri zvjezdice, hranu, licenciranog vodiča te prijevoz unutar zemlje. U navedeni obvezni paket uključeno je i 65 dolara s kojima se financira održivi razvoj, a koristi se za besplatno obrazovanje, besplatno zdravstvo i ublažavanje siromaštva.

To ništa nije neobično za zemlju koja svoje bogatstvo ne mjeri bruto nacionalnim proizvodom, već bruto nacionalnom srećom, pa na ovaj način vjerojatno želi ograničiti broj posjetitelja, odnosno biti sigurna tko dolazi u njihovo malo kraljevstvo u "nebeskim visinama" Himalaje te da ga i dalje sačuvaju kao jedino mjesto na svijetu na kojem se od svih zemalja na svijetu apsorbira više ugljikova dioksida nego što ga se proizvede. Zato su i povodom rođenja prijestolonasljednika proslavili tako što su posadili 108 tisuća stabala! Ako želite još zanimljivosti o Butanu, potražite ih na linku.

Zato ako želite ići u Butan, imajte na umu koliko najmanje morate dnevno potrošiti, a sve to za vas organizira turistička agencija, što nam je potvrdila glasnogovornica Atlasa Nikolina Frklić. Ona kaže da putnike minimalni dnevni paketi ne trebaju opterećivati jer je cijena koju dobijete od njihove agencije finalna, a Atlas, sa svojim lokalnim partnerima, brine o tome da su sve zakonske procedure ispoštovane, kao i ostale specifičnosti.

5 restorana s domaćom hranom nadomak Zagreba zbog kojih vrijedi sjesti u auto Kezele Kezele Kezele +3 Stara Preša