Nije tajna kako hrana u avionima varira. Ukoliko se vozite u biznis klasi, možda vas zapadne slijed od tri jela koja je za vas pripremio vrhunski chef, a ako ste u ekonomskoj možda vam obrok budu – obične grickalice.

Također, što god pojedemo u zraku, može imati itekakav utjecaj i na sami doživljaj leta. U najboljem slučaju letjeti ćete siti i zadovoljni, no ukoliko izaberete (ili dobijete) hranu koja vam nikako ne leži, možete pasti u gadne probleme visoko iznad oblaka.

Kako bi izbjegli probleme u zraku, ali i prije i poslije leta, poslušajte savjete koju hranu trebate, a koju nikako konzumirati kad je vožnja avionom u pitanju.

Prije leta

Priprema za ugodan let, počinje davno prije samog leta. Ukoliko pripazite što jedete, tijelo će vam biti zahvalno. U svakom slučaju, za početak bi valjalo izbjegavati hranu koja sadrži mnogo šećera. Od ostalog, nije loše izbaciti i mliječne stvari poput mlijeka, sladoleda, krem sira i sličnog koji mogu izazvati nadutost i plinove. Kad je o pićima riječ izbjegavajte svakako sok od jabuke, ali i gazirana pića.

Za vrijeme leta

Hrana koja se poslužuje često je, realno govoreći – loša. Obično dolazi servirana u plastičnoj ambalaži u kojoj se i grijala, što nije nikako dobro jer grijanje plastike može dovesti do propuštanja štetnih kemikalija direktno na hranu, a posebno je to slučaj sa sirom i mesom.

Alkohol ne konzumirajte nikako, jer zbog nedostatka kisika na velikim visinama, prije će vas i "udariti“. Svjesni ograničenja unosa hrane u avion, najbolje bi bilo da za let kupite nešto svoje nakon check in procedure. Tu mislimo na voće, povrće i orašaste plodove, a za vrijeme leta najbolje je piti vodu.

Nakon leta

Nakon dugačkog leta vjerojatno ćete imati problema s jet lagom. Pijenje velikih količina vode pomoći će vam za bržu prilagodbu na nova odredišta, a po slijetanju preporuča se i otići pojesti nešto zdravo i kuhano, što znači kako valja izbjeći bilo kakve restorane zdrave hrane.

Također, nakon dugog leta izbjegavajte i kofein i konzumirajte svježe voće.

Tajna bajkovite kućice na Drini čije su fotografije obišle svijet +0 Kućica na Drini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju