Internetske stranice koje se zasnivaju na dijeljenju smještaja domaćina koji žele primiti goste u svoj dom promijenile su način na koji putujemo, ali i iznajmljujemo stanove i sobe. Hotele i hostele mahom je zamijenio osobniji pristup jer domaćini odvajaju vrijeme za svoje goste savjetujući ih kako bi bolje upoznali mjesto, a ponekad i provode s njima više vremena.

No zemljama diljem svijeta neregistrirani su iznajmljivači trn u oku jer ne plaćaju porez ni takse lokalnim zajednicama. Kako bi se poštovali propisi koji reguliraju turističku i ugostiteljsku djelatnost, ali i riješili drugi moralni i etički problemi, pojavio se novi servis za traženje smještaja Fairbnb.coop.

Sito Veracruz, suosnivač novog startupa, tvrdi kako je njihova misija popraviti štetu koja je nanesena zajednicama, uključujući i onu pretvaranja stambenih četvrti u turističke. Njihov model poslovanja sličan je uhodanim servisima, no polovica njihove zarade bit će namijenjena lokalnim zajednicama.

Apartman Apartman (Foto: Getty Images)

Bukirat će se samo legalan smještaj, a Fairbnb tvrdi da obraćaju pozornost i na mišljenje susjeda, odnosno politiku zajednice kako bi se osigurao održivi razvoj turizma. Kako tvrdi suosnivač Veracruz, u tijeku su pregovori s vlastima u Amsterdamu i Veneciji, a trenutno Fairbnb ima članove u Italiji, Španjolskoj, Litvi i Nizozemskoj. Kada će točno lansirati, još uvijek nije potvrđeno.

Tbilisi Putovanja "Tajna" europska metropola koju trebate vidjeti prije negoli je otkriju ostali

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju