Internetske stranice koje se zasnivaju na dijeljenju smještaja domaćina koji žele primiti goste u svoj dom promijenile su način na koji putujemo, ali i iznajmljujemo stanove i sobe. Hotele i hostele mahom je zamijenio osobniji pristup jer domaćini odvajaju vrijeme za svoje goste savjetujući ih kako bi bolje upoznali mjesto, a ponekad i provode s njima više vremena.

No zemljama diljem svijeta neregistrirani su iznajmljivači trn u oku jer ne plaćaju porez ni takse lokalnim zajednicama. Kako bi se poštovali propisi koji reguliraju turističku i ugostiteljsku djelatnost, ali i riješili drugi moralni i etički problemi, pojavio se novi servis za traženje smještaja Fairbnb.coop.

Sito Veracruz, suosnivač novog startupa, tvrdi kako je njihova misija popraviti štetu koja je nanesena zajednicama, uključujući i onu pretvaranja stambenih četvrti u turističke. Njihov model poslovanja sličan je uhodanim servisima, no polovica njihove zarade bit će namijenjena lokalnim zajednicama.

Apartman Apartman (Foto: Getty Images)

Bukirat će se samo legalan smještaj, a Fairbnb tvrdi da obraćaju pozornost i na mišljenje susjeda, odnosno politiku zajednice kako bi se osigurao održivi razvoj turizma. Kako tvrdi suosnivač Veracruz, u tijeku su pregovori s vlastima u Amsterdamu i Veneciji, a trenutno Fairbnb ima članove u Italiji, Španjolskoj, Litvi i Nizozemskoj. Kada će točno lansirati, još uvijek nije potvrđeno.

Tbilisi Putovanja "Tajna" europska metropola koju trebate vidjeti prije negoli je otkriju ostali