Speciality kava je puno više od jutarnjeg napitka. Ljubiteljima je ona posebni ritual i gurmanski doživljaj jer nakon kušanja teško se vratiti na staro. Ako je dosad niste viđali u svojim šalicama, imajte na umu da je kava voće pa često ima primamljivu kiselkastu notu.

Cogito coffee - Specialty Coffee Roasters

Mnogima omiljena destinacija za savršenu kavu je Cogito u Varšavskoj 11a osim u speciality napitku mogu uživati i u opuštenom ambijentu. Specijalizirana pržionica vrhunske kave i edukacijski centar namijenjen je savjetovanju profesionalaca u industriji kave, što je i više nego dobra referenca. Sirovinu od koje stvaraju čaroliju nabavljaju sezonski od malih proizvođača iz cijelog svijeta. U Cogitu neprestano imaju iznenađenja poput poslastice blenda El Salvador i Costa Rica, a kako biste bili u toku s novitetima možete ih pratiti na Facebooku.

Cogito Cogito (Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Quahwa – coffee lovers only

U Quahwi, kafiću i maloj pržionici kave u Teslinoj ulici ponose se time što su jedni među prvima koji su u hrvatskoj ponudi imali isključivo 100 % arabicu, i to još prije 20 godina. Stoga ako se još uvijek niste upoznali s kvalitetnim kavama, pržionica u centru je odlična polazišna točka. Na njihovoj Facebook stranici možete pratiti i novitete s kojima se neprestano igraju. Tako primjerice svojoj publici omogućuju i kušanje cijenjenih rarities kava. koje kako im i samo ime kaže nisu često dostupne. Harrar, etiopska kava sušena na suncu i indonezijska Kalossi koju preporučuju za pripremu turske kave samo su neki od slasnih primjera. U Quahwi se turska kava priprema na originalan način, u vrućem pijesku. Cijeli postupak možete promatrati uživo na šanku i usput se zasladiti lokumom. 

Robert Pudić, jedan od osnivača Quahwe Robert Pudić, jedan od osnivača Quahwe (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Karibu Kaaawa

Arabica koju možete i kupiti za doma u Karibu Kaaawi priprema se s velikom ljubavi, pažnjom, ali i znanjem. Coffee shop i kafić u Ozaljskoj ulici nasuprot Parka Stara Trešnjevka već ima vjerne obožavatelje koji ondje dolaze po svoju dozu sreće u šalici. Osim vrhunskih singlica u Karibu se hvali i blend Tanzanije i Indonezije, a neprestano će stizati i noviteti. Ponudu kave mijenjaju i nadopunjuju; trenutno imaju onu iz Cogito pržionice u Zagrebu, mađarske Casino Mocce, a stižu i iz Njemačke i Španjolske. Dolazile su i iz Madrida i Londona. Cilj im je imati što raznovrsniju ponudu speciality kava.

Kao kod kuće... Kao kod kuće... (Foto: NB)

Pixie Espresso bar 

Ne tako davno otvoreni bar u Horvaćanskoj ulici, smješten u redu kafića nasuprot Jadranskog mosta novo je mjesto za ljubitelje vrhunske kave, čaja, ali i glazbe s gramofonskih ploča. Minimalistički dizajn i toplina drveta prvo je što se primjećuje na ulazu u prostor koji oživljava uspomene na školske dane klupama i stolicama. Zasluženo mjesto zauzima i veličanstven Victoria Arduino espresso aparat. Pixie u šalici za kavu poslužuje neodoljive arome bourbon arabice iz El Salvadora koje se miješaju s tanzanijskom kent arabicom u Cogito blendu.

> Doslovno su zabranili! Tko kaže zabranjenu riječ, leti van iz kafića

U prijevodu, želite li se probuditi ili osvježiti popodne uz vješto pripremljen mirisni espresso, Pixie ima asa u rukavu. Kremasto, bademasto i razbuđujuće iskustvo vrijedno je kušanja. Popijete li pet kava šestom časte pa nemojte zaboraviti zatražiti kupone za ispunjavanje. Kavu možete i ponijeti kući; speciality kava za doma Cogito coffee - Blackout blend i Rwanda single origin od 250 g prodaju za 75 kuna.Eliscaffe

"Posljednje prženje Ethiopia Yirgacheffe za sezonu zima/proljeće je od na meniju. Nakon zadnje šarže vračamo se na Colombia vs. Rwanda i od travnja na meniju nove Kenije“, kažu u Eliscaffeu gdje se prži sve u "63". Igra riječi je tu zbog broja na kojem možete naći mjesto za vrhunski napitak u Ilici, adresi gdje se na jednom mjestu nalazi na stotine kvalitetnih kava iz cijelog svijeta.

> Nepušački kafići u Zagrebu: Na ovih 19 mjesta ne tolerira se duhanski dim

Njihova misija je upoznati kavopije sa single origin kavama i njezinim raznolikostima. "Na jelovniku" uvijek imaju dvije okusom i aromama suprotne kave poput Colombije koja je punija tijela, čokoladnih okusa, slabije voćnosti i kontrastnu Ethiopiju koja je slabija tijela i izražene voćnosti. Osim ispijanja u kafiću, kave se mogu ponijeti i za doma. Ističu kako uvijek koriste kave u sezoni koje se prže svaki tjedan kako bi uvijek bile svježe, odnosno ne starije od 10 dana nakon datuma prženja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju