Speciality kava je puno više od jutarnjeg napitka. Ljubiteljima je ona posebni ritual i gurmanski doživljaj jer nakon kušanja teško se vratiti na staro. Ako je dosad niste viđali u svojim šalicama, imajte na umu da je kava voće pa često ima primamljivu kiselkastu notu.

Cogito coffee - Specialty Coffee Roasters

Mnogima omiljena destinacija za savršenu kavu je Cogito u Varšavskoj 11a osim u speciality napitku mogu uživati i u opuštenom ambijentu. Specijalizirana pržionica vrhunske kave i edukacijski centar namijenjen je savjetovanju profesionalaca u industriji kave, što je i više nego dobra referenca. Sirovinu od koje stvaraju čaroliju nabavljaju sezonski od malih proizvođača iz cijelog svijeta. U Cogitu neprestano imaju iznenađenja poput poslastice blenda El Salvador i Costa Rica, a kako biste bili u toku s novitetima možete ih pratiti na Facebooku.



Quahwa – coffee lovers only

U Quahwi, kafiću i maloj pržionici kave u Teslinoj ulici ponose se time što su jedni među prvima koji su u hrvatskoj ponudi imali isključivo 100 % arabicu, i to još prije 20 godina. Stoga ako se još uvijek niste upoznali s kvalitetnim kavama, pržionica u centru je odlična polazišna točka. Na njihovoj Facebook stranici možete pratiti i novitete s kojima se neprestano igraju. Tako primjerice svojoj publici omogućuju i kušanje cijenjenih rarities kava. koje kako im i samo ime kaže nisu često dostupne. Harrar, etiopska kava sušena na suncu i indonezijska Kalossi koju preporučuju za pripremu turske kave samo su neki od slasnih primjera. U Quahwi se turska kava priprema na originalan način, u vrućem pijesku. Cijeli postupak možete promatrati uživo na šanku i usput se zasladiti lokumom. 

Karibu Kaaawa

Arabica koju možete i kupiti za doma u Karibu Kaaawi priprema se s velikom ljubavi, pažnjom, ali i znanjem. Coffee shop i kafić u Ozaljskoj ulici nasuprot Parka Stara Trešnjevka već ima vjerne obožavatelje koji ondje dolaze po svoju dozu sreće u šalici. Osim vrhunskih singlica u Karibu se hvali i blend Tanzanije i Indonezije, a neprestano će stizati i noviteti. Ponudu kave mijenjaju i nadopunjuju; trenutno imaju onu iz Cogito pržionice u Zagrebu, mađarske Casino Mocce, a stižu i iz Njemačke i Španjolske. Dolazile su i iz Madrida i Londona. Cilj im je imati što raznovrsniju ponudu speciality kava.

Kao kod kuće... Kao kod kuće... (Foto: NB)

Pixie Espresso bar 

Ne tako davno otvoreni bar u Horvaćanskoj ulici, smješten u redu kafića nasuprot Jadranskog mosta novo je mjesto za ljubitelje vrhunske kave, čaja, ali i glazbe s gramofonskih ploča. Minimalistički dizajn i toplina drveta prvo je što se primjećuje na ulazu u prostor koji oživljava uspomene na školske dane klupama i stolicama. Zasluženo mjesto zauzima i veličanstven Victoria Arduino espresso aparat. Pixie u šalici za kavu poslužuje neodoljive arome bourbon arabice iz El Salvadora koje se miješaju s tanzanijskom kent arabicom u Cogito blendu.

> Doslovno su zabranili! Tko kaže zabranjenu riječ, leti van iz kafića

U prijevodu, želite li se probuditi ili osvježiti popodne uz vješto pripremljen mirisni espresso, Pixie ima asa u rukavu. Kremasto, bademasto i razbuđujuće iskustvo vrijedno je kušanja. Popijete li pet kava šestom časte pa nemojte zaboraviti zatražiti kupone za ispunjavanje. Kavu možete i ponijeti kući; speciality kava za doma Cogito coffee - Blackout blend i Rwanda single origin od 250 g prodaju za 75 kuna.



Eliscaffe

"Posljednje prženje Ethiopia Yirgacheffe za sezonu zima/proljeće je od na meniju. Nakon zadnje šarže vračamo se na Colombia vs. Rwanda i od travnja na meniju nove Kenije“, kažu u Eliscaffeu gdje se prži sve u "63". Igra riječi je tu zbog broja na kojem možete naći mjesto za vrhunski napitak u Ilici, adresi gdje se na jednom mjestu nalazi na stotine kvalitetnih kava iz cijelog svijeta.

> Nepušački kafići u Zagrebu: Na ovih 19 mjesta ne tolerira se duhanski dim

Njihova misija je upoznati kavopije sa single origin kavama i njezinim raznolikostima. "Na jelovniku" uvijek imaju dvije okusom i aromama suprotne kave poput Colombije koja je punija tijela, čokoladnih okusa, slabije voćnosti i kontrastnu Ethiopiju koja je slabija tijela i izražene voćnosti. Osim ispijanja u kafiću, kave se mogu ponijeti i za doma. Ističu kako uvijek koriste kave u sezoni koje se prže svaki tjedan kako bi uvijek bile svježe, odnosno ne starije od 10 dana nakon datuma prženja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju