U zagrebačkoj pizzeriji O'Hara održana je završnica 2. Državnog prvenstva pizzaiola. Udruga hrvatskih pizzaiola u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom organizirala je krajem 2018. godine tri regionalna kvalifikacijska natjecanja za pizzaiole, i to u Splitu, Osijeku i Prelogu.
Na tim natjecanjima troje prvoplasiranih osvojilo je „ulaznicu“ za završnicu i veliko finale u Zagrebu, koje je iznjedrilo drugog državnog prvaka u pripremi pizze. Njima se pridružio i prošlogodišnji pobjednik i nositelj titule prvog državnog prvaka Romano Seferović te smo tako dobili 10 najboljih pizza-majstora koji su odmjerili snage na današnjem natjecanju.
Pred njima je bio zadatak u 15 minuta pripremiti dvije pizze, od kojih je „majka svih pizza“ margherita bila obvezna, dok je druga pizza bila po izboru natjecatelja. Nezahvalan posao ocjenjivanja rada natjecatelja i svih izvrsnih pizza koje su natjecatelji pripremili pripao je četveročlanom ocjenjivačkom sudu koji su činili Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Ivan Vanjak i Zoran Lisjak.
Sve do posljednjeg natjecatelja izgledalo je kao da će samo djelići bodova odlučiti o pobjedniku, a onda je nastupio Mirko Perić iz splitskog Basta gourmet bara kao posljednji današnji natjecatelj. Svojom pizzom po izboru oduševio je i ocjenjivački sud, i kolege natjecatelje, i sve okupljene u O'Hari, te je uvjerljivo osvojio prvo mjesto.
Srebrni je bio Darijan Katalinić iz zagrebačke pizzerije Chello, dok je treće mjesto osvojio Dejan Pušelj iz pizzerije Lipov Hlad iz Osijeka. Na četvrtom je mjestu Romano Seferović iz vodnjanskog Buffala, koja je pobijedila prošle godine, a na petom je Milan Vatavuk iz Artisanala u Splitu.
Državno prvenstvo pizzaiola (Foto: PR)
Pobjednička pizza bila je sačinjena od kreme od šparoga, pečene bundeve, buta od jelena, samoniklog jestivog bilja, domaćeg kozjeg sira aromatiziranog ružmarinom, mozzarele te dekoracije, odnosno košarice od grana padana s dehidriranom bundevom. No presudna je bila kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te naravno sam rad Mirka Perića, koji je pokazao svoje umijeće i znanje u samoj pripremi.
Uz titulu drugog Državnog prvaka Mirko Perić osvojio je i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske.
No cilj ove manifestacije nije bio samo dobiti državnog prvaka, već promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku pravljenja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata te proizvoda. Udruga hrvatskih pizzaiola u narednom će periodu organizirati i edukaciju za sve zainteresirane pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije.