Natjecatelji iz cijele Hrvatske okupili su se u Zagrebu kako bi odmjerili snage u pripremi pizze i izborili se za titulu pobjednika na 1. Državnom prvenstvu pizzaiola. Prvo hrvatsko službeno natjecanje organizirano pod kapom Hrvatskog kuharskog saveza i mlade Udruge hrvatskih pizzaiola bilo je napeto do samog kraja kad je počasni naslov odnio Romano Seferović iz pizzerije Buffalo u Vodnjanu. Drugi je Dario Vedlin iz Osijeka dok se na treće mjesto plasirala Martina Stanić iz hotela Terme Jezerčica, Donja Stubica. Prema riječima žirija razlike su bile male, posebice između prvoplasiranih.

"Presretan sam što sam pobijedio jer se od srednje škole bavim poslom pizzaiola. Ovo mi je drugo natjecanje, a prošle sam godine osvojio 2. mjesto. Pizza koju sam pripremao radimo u pizzeriji u Vodnjanu. Bila je ukusna zahvaljujući istarskim sastojcima - ovčjem siru s tarufima, salami od boškarina, maslinama iz vrta, divljoj rukoli kao i Chiavalon maslinovom ulju te naravno mozzarelli bivolica, oduševljeno je ispričao Romano Seferović (27) koji nije mogao sakriti uzbuđenje zbog pobjede.

Priznanje natjecateljima Priznanje natjecateljima (Foto: Facebook:@hrvatski.kuharskisavez)

Svaki natjecatelj je pripremao dvije pizze: kultnu Margheritu koja jasno pokazuje kvalitetu tijesta i jednu prema vlastitom izboru, a na raspolaganju je imao 20 minuta. Za to je vrijeme trebao i prezentirati učinjeno žiriju, kao i za sobom pospremiti radnu površinu. Osim novčane nagrade i pehara otvorila mu se mogućnost odlaska na svjetsko natjecanje.

Natjecatelji su tijesto unaprijed pripremili, a sponzori su se pobrinuli za osnovne namirnice. Korišteno je Nikas Petra brašno koje se dobiva mljevenjem pšenice u kamenom mlinu, a na raspolaganju je bila i mozzarella, umak od rajčice, kao i kvasac. Za egzotičnije sastojke poput motara ili carpaccia od hobotnice natjecatelji su sami otišli u nabavku.

> Opatijska vila u kojoj su boravili Habsburgovci i Kennedy postala član JRE obitelji

Nakon pobjede na brojnim natjecanjima, uključujući i ono u Rimu između 1000 natjecatelja gdje je osvojila fantastično 10. mjesto, O'Hara je ovom prilikom sudjelovala isključivo kao domaćin.

"Ne natječemo se jer smo dio organizacije, ali i zato što ne bi bilo fer prema ostalima budući da najbolje poznajemo peć kojom se svakoga dana služimo. Ona je radikalna i kompleksna, brzo razvija jako velike temperature i dobar je pokazatelj kvalitete tijesta jer sve pogreške pizzaiola prilikom pripreme izvlači na vidjelo, objašnjava vlasnik pizzerije O'Hara Marin Vanjak koji je prije samog događaja uputio one koji su htjeli znati više o tome kako se treba služiti peći.

Romano Seferović Romano Seferović (Foto: NB)

Žiri kojeg su činili tehnolog iz Podravke Zlatko Sedlanić, predsjednik Udruge pizzaiola Boris Ostojić te predsjednik sekcije ocjenjivača iz hrvatskog kuharskog saveza Miroslav Dolovčak procjenjivali su opći izgled pizze, promatrali sir, razmatrali upotreba materijala, a najviše pozornosti pridavali su tijestu. Ocjenjivali su stupanj fermentacije i obratili pozornost na strukturu ruba, kao i pečenosti pizze te okus tijesta… Negativne bodove donosilo je neuredno radno mjesto, kao i nekulturno ponašanje ili neprofesionalna prezentacija.

> Mundoaka u Čakovcu: Bistronomija fantastičnih burgera i ozbiljnih komada mesa

Marin Vanjak je naglasio kako bez obzira na vještinu u rukama, pizzaiolo koji nije naučio kulturu ponašanja ne može uspjeti u svojem poslu.

"Nije poanta pobijediti na natjecanju. Cilj je steći iskustvo, razgovarati s kolegama, konzultirati se, kao i vidjeti svoje mogućnosti na novom terenu te širiti dobru vibru zanata“, kaže vlasnik O'Hare dodajući kako kod nas i dalje nema škole za pizza majstora, a jedan od ciljeva udruge je to promijeniti uvođenjem stručnih predavanja kako bi osposobili mlade“, otkriva Vanjak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju