Volite li pizzu s pršutom, nemojte ga stavljati na vrh kako ne bi zagorio. Umjesto toga stavite ga na tijesto premazano umakom od rajčice i zatim preko njega posložite sve ostale sastojke. Tako će pizza poprimiti dobar okus, a pršut će zadržati sočnost, savjetuje Darijan Katalinić iz zagrebačke pizzerije Chello. Darijan ima i trik za pripremu pizze s inćunima. Kako ne bi bila previše slana, prethodno ih isperite ih pod vodom i osušite. Šampinjone pak ostavite da odstoje tri do četiri sata na sobnoj temperaturi kako tijesto ne bi bilo vlažno ili gnjecavo.

Nikad previše sira…

Iako mnogi misle da na pizzi nikad ne može biti previše sira, problem nastaje u tome kad tijesto više ne može izdržati tu težinu, pa pizza izgubi svoj oblik.

More nadjeva

Osim dijela o "urušavanju" tijesta kao što je slučaj s viškom sira, previše dodataka znači da se pizza neće ravnomjerno ispeći, a lako se može dogoditi da tijesto zagori, a nadjev nije nije ni približno gotov.

Pizza - 3 Pizza - 3 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Poučak o povrću

Dodavanjem previše povrća koje pušta vodu, kao što je slučaj s tikvicama, tijesto za pizzu može nakon pečenja postati gnjecavo. Isto vrijedi i ako se povrće koje sadrži puno vode reže na prevelike komade.

Ledeno doba

Pizzu uvijek stavite u prethodno zagrijanu pećnicu, i to na što višu temperaturu. Peče li se na niskoj temperaturi, tijesto može biti premekano ili vlažno. 

Samo opušteno

Koristite li kupovno tijesto ili domaće koje je bilo u hladnjaku, prije pečenja mu pružite dovoljno vremena da se zagrije na sobnu temperaturu. U suprotnom će biti tvrdo i neukusno.

Valjak neuspjeha

Koristite li valjak za tijesto budite oprezni kako ga ne biste previše razradili i ispuhali sve one mjehuriće zraka koji pružaju fantastičnu strukturu. Umjesto valjka bolje je zaprljati ruke.

> Novo u Zagrebu: Pizzerija sa samo jednim stolom i vrhunskim sastojcima

Papir spoticanja

Papir za pečenje odlična je stvar za kolače, ali ne i za pečenje pizze jer se tijesto neće uspjeti dovoljno zagrijati. Pecite je na nauljenom limu ili kamenu za pizzu.

Već se vidi stol…

Talijani su poznati po tankom tijestu, ali i oni znaju zadržati mjeru u razvlačenju prije nego što postane prozirno. Razvucite ga, ali ipak ne previše tanko jer neće moći izdržati nadjev. Idealna je debljina između 3,5 i 6 milimetara.

Pizza - 2 Pizza - 2 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Minute kao godine

Dobru pizzu isplati se čekati pa je ostavite pet minuta u ugašenoj pećnici prije posluživanja kako bi se okusi lijepo povezali.

Pogrešno brašno

Dobar je odabir brašna za pizzu sitno mljeveno, tip 00, odnosno "nulerica", ali poslužit će i glatko. Možete mu dodati i oštrog, ali nemojte pretjerati, neka ga ne bude više od trećine na ukupnu količinu.

Vrijedi milijune: Prodaje se vila na jezeru za 160 kuna onome tko ispuni uvjet vlasnice Calgary Calgary Alberta +0 Alberta