Tajnovito mjesto nadomak Atene gotovo da nitko i ne obilazi. Razlog su tome brojna praznovjerja koja dolaze istražiti samo obožavatelji okultnog. Špilja Davelis nalazi se na jugozapadnoj strani planine Pendeli, s koje je svojedobno dolazio mramor za izgradnju Partenona.

Pećina je nazvana prema razbojniku iz devetnaestog stoljeća po imenu Davelis. On ju je sa svojom bandom koristio kao skrovište, a prema legendi postojao je i labirint tunela koji je vodio do kuće vojvotkinje koja mu je bila ljubavnica. Na ulazu u špilju, u stijeni nalazi se bizantska crkva pustinjaka iz 12. stoljeća.

Malo dublje u pećini štovao se bog Pan, a ostaci koji to potvrđuju mogu se vidjeti u Arheološkom muzeju u Ateni. Na jednom od zidova mogu se vidjeti rezbarije nekadašnjih putnika, uključujući nekoliko engleskih pisaca iz devetnaestog i ranog dvadesetog stoljeća.

Postoje zapisi o tome da je grčka vojska ondje prakticirala povjerljive operacije, zbog čega je pećina bila zatvorena za javnost. Povezivala se i s nuklearnim oružjem, eksperimentima tijekom hladnog rata te brojnim teorijama zavjere.

Okultni status špilja na planini u obliku piramide dobila je zbog najrazličitijih ispovijesti posjetitelja. Navodno su vidjeli vodu koja kapa s poda prema stropu, stvorenja nalik mačkama koja hodaju uspravno, a i s elektronskim uređajima ondje se nešto čudno zbiva – gase se i kvare. Špilja bi mogla poslužiti kao scenografija za neki horor-film jer se navodno ondje mogu naći tragovi okultnih rituala.

Famagusta Putovanja Ulaz se kažnjava: Mediteranski raj koji je propao u 24 sata

Grk Dimitrios Makridopoulos, kojeg je paranormalno oduvijek fasciniralo, zaputio se u špilju s kamerom i uređajem koji lovi neobične aktivnosti putem radiofrekvencija. Uređaji su zabilježili neobične zvukove, sjene i likove, a kako kaže, Dimitrios je već na ulazu osjetio čudnu energiju kao da dolazi s drugog svijeta. Stručnjaci objašnjavaju da razlog tome može biti magnetizam, ali uzrok ne znaju objasniti. 

Mir - 2 Zanimljivosti Rusko blago: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju