Nova Huta danas je predgrađe Krakova udaljeno oko 8 km od centra grada. Nastanjuje ga više od 200 tisuća ljudi, što ga čini jednim od najnapučenijih dijelova grada. Jedan je od 2 savršena primjera planskog projektiranja u stilu socrealizma u cijelom svijetu (drugi je Magnitogorsk u Rusiji). Arhitektura i zanimljiva pozadinska priča dovoljno su dobar razlog da posjetite ovo mjesto.

Nowa Huta nastala je 1949. godine s prvotnom zamisli da postane divovski centar teške industrije, idealni grad socijalizma nastanjen primarno radnicima zaposlenima u toj industriji i njihovim obiteljima. 1954. tamo se otvorila najveća ljevaonica željeza u Poljskoj, a ubrzo i tvornice duhana i cementa. Uz tvornice, izgrađeno je i naselje u kojem je svaki detalj bio isplaniran, razrađen i svrsishodan.

Preporučujemo vam da Novu Hutu posjetite u nekoj od organiziranih tura iz Krakova. Tako ćete uz vodiča saznati zanimljive detalje i vidjeti najbitnije znamenitosti. Jedna je od popularnijih biciklistička tura po Novoj Huti. Cjelodnevni razgled grada zahtijeva laganu fizičku spremnost, a u toplim je danima odličan izbor ako u Krakovu provodite malo više vremena. Osim biciklom, Novu Hutu možete razgledati uz vodiča u trabantu u samo dva i pol sata.

Želite li do Nove Hute u vlastitom aranžmanu, sjednite u centru Krakova na tramvaj broj 4 i za 25 minuta stići ćete u predgrađe koje možete obići pješke. Predahnuti možete u uz tradicionalni poljski ručak u tzv. Mliječnom baru (Bar Mleczny) na Središnjem trgu. Mliječni barovi bili su popularni restorani za vrijeme komunizma u kojima se moglo (i može se) jeftino najesti.

Novu Hutu zanimljivom čini prije svega neobično jednolična arhitektura. Umjetnost, posebice arhitektura, bila je moćno oružje socijalnog poretka. Veoma specifičnog izgleda i kompozicije: kompaktnost, uredna razmještenost, sklad i dubinski razrađen plan grada dominiraju Novom Hutom. Sva pravila socrealističke arhitekture bila su realizirana izgradnjom ovog naselja.

> Poljska u mome srcu: 25 ludih činjenica o zemlji u kojoj je najčešće ime za psa Burek!

Jednaki stambeni blokovi posloženi u obliku četverokuta svoju su kompaktnost naglasili vratima i malim zelenim dvorištem unutar svake takve jedinice. Stanovi uglavnom nemaju terase, prozori su relativno mali, na krovove se produžuju zidovi koji imaju otvore za pucanje iz pušaka, a prolazi između zgrada građeni su u idealnoj širini za postavljanje tenka. Jednobojne fasade, cijelo je predgrađe lagani šok posjetiteljima, ponajviše kada se nađu na mjestu gdje je izložen tenk.

> Krakow te zove: Zašto trebate posjetiti kulturnu prijestolnicu Poljske?

Hladnoratovska paranoja ostavila je trag u planiranju naselja. Cijelo naselje podređeno je zamisli uspješne obrane od raznih nedaća. Široke ulice spriječile bi širenje mogućeg požara, a obilje zelenila ublažilo bi posljedice nuklearne radijacije. Razmještaj je osmišljen s oprezom radi mogućih napada – naselju omogućuje da funkcionira kao utvrda.

Obavezno posjetite jednu od najspecifičnijih crkvi u Poljskoj. Gospodnja arka svojom arhitekturom odudara od ostatka naselja i podsjeća na Noinu arku. Simbolika arhitektonskog rješenja šalje jasnu poruku o tome gdje je pretežno katolički poljski narod u poplavi komunizma vidio svoj spas. Unutra se nalazi velika statua Isusa koji nije klasično prikazan proboden na križu, već je spreman odletjeti u nebo, no zadržavaju ga čelične cijevi.

Sve o životu i kulturi u ovoj četvrti pogledajte u muzeju Nova Huta, o zanimljivostima saznajte na nekoj od tura i izletom u Novu Hutu doživite u potpunosti jedno razdoblje poljske povijesti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju