Pečeni mliječni odojak i pečeno janje najpopularnija su jela u ovoj tradicionalnoj španjolskoj gostionici koja poslužuje domaću kuhinju. I poslužuje ju već 292 godine. Da, restoran Sobrino de Botin u Madridu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najstariji je restoran na svijetu. A otvoren je 1725. godine.

Otvorio ga je francuski kuhar Jean Botin koji se ovdje doselio sa suprugom. Kako nisu imali potomaka, nakon njihove smrti restoran je naslijedio njihov nećak Candido Remis te ga preimenovao iz Casa Botin (Kuća Botin) u Sobrino de Botin (Nećak Botinovih), a to ime nosi i dan-danas.

Vlasnik je početkom 20. stoljeća postala obitelj Gonzales, u početku sa svega 7 djelatnika, od čega je većinu činio par i njihovo troje djece. Nakon Španjolskog građanskog rata restoran je počeo poprimati današnje obrise, na 4 kata, od kojih je svaki sačuvao originalnu šarmantnu atmosferu tradicionalne španjolske gostionice.

Kao da već nije dovoljno što je najstariji na svijetu, ovaj restoran poznat je i po tome što je u njemu 1765. kao perač suđa radio poznati umjetnik Francisco de Goya. A njihov i danas poznati odojak bio je omiljeno jelo Ernesta Hemingwaya, koji ga je ovjekovječio u svom djelu "A sunce izlazi", u kojem je napisao “Ručali smo u Botinu. To je jedan od najboljih restorana na svijetu. Jeli smo pečeni mladi odojak i pili rioja alto”.

Na TripAdvisoru restoran ima više nego solidnu četvorku, no ako malo pročitate komentare, većina gostiju smatra kako su cijene ipak previsoke te da više odražavaju imidž restorana kao najstarijeg na svijetu nego njegovu kvalitetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju