Samo disanje u Pekingu jednako je pušenju kutije cigareta dnevno. Zbog ovakvih poražavajućih statistika mnogih gradova u svijetu jedna firma dobila je inspiraciju za svoj Smog Free projekt.

Umjetnik i inovator Daan Roosegaarde iz Studija Roosegaarde sa sjedištem u Nizozemskoj, sa svojim timom inžinjera i dizajnera razvio je posebnu metodu pročišćavanja zraka, ali i rješavanja ostataka zagađenja. Smog free projekt - 3 Smog free projekt - 3 (Foto: Studio Roosegaarde)

Daan Roosegaarde sa svojim timom osmislio je toranj koji pročišćava zrak, a prvi su postavljeni upravo u Pekingu. Kažu kako im je cilj bio ne samo smanjiti zagađenje, već i pružiti uvid u neku čišću i bolju budućnost.

Ovo je najveći čistač smoga na svijetu. Ima 7 metara, a koristi patentiranu tehnologiju pozitivne ionizacije da stvori zrak bez smoga u javnim prostorima. Čisti oko 30 tisuća kvadrata prostora u satu, a ne koristi više struje od, primjerice, bojlera za vodu (1170 vata). Na mjestima gdje je postavljen zrak je čišći za 50 do 75 posto. Prsten s kockicom smoga Prsten s kockicom smoga (Foto: Studio Roosegaarde)

Osim što čisti zrak, od komprimiranih čestica smoga ovaj toranj stvara i prsten kojega se može naručiti na njihovoj stranici. Prsten se proizvodi kako u ovom tornju ne bi ostajalo nikakvog otpada. U dijelovima grada gdje je veće zagađenje, toranj proizvede i do 3500 kockica smoga dnevno.

Nakon što su postavili tornjeve po Pekingu, Studio Roosegaarde svoje remek-djelo želi proširiti i na Indiju. A u međuvremenu osmislili su još jedan dodatak smog free projektu; smog free bicikl. Ovaj bicikl "udiše"onečišćeni zrak, pročisti ga te "izdiše" čisti zrak oko biciklista.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju