Tirkizno more, borove šume i bijeli pijesak najčešće dolaze u paketu s hotelima, glasnom glazbom koja dopire iz barova na plaži i gužvama, ali ne i na otocima Cies. Oaza kojoj su Rimljani tepali "Otoci bogova" nalazi se u Galiciji u blizini Viga, provinciji Pontevedra na sjeverozapadu zemlje. Jedan od nadimaka ovih otoka jest ''Galicijski Karibi'', a zbog bijelog pijeska otočne plaže redovito se nalaze na listama najljepših na svijetu.

Otočje Cies proglašeno je parkom prirode 1980., a ima tri otoka: Monteagudo, Faro i San Martiño. Kako bi se zaštitila priroda, posjet otocima ograničen je na 2200 ljudi dnevno. Odlučite li kampirati, imajte na umu da možete najviše ostati 15 dana u komadu.

Tijekom uskrsnog tjedna, vikendima u svibnju te ljeti redovite brodske linije polaze iz Viga, Baione i Cangas de Morraza. Osim karte za trajekt, treba unaprijed zatražiti dozvolu za pristup. Dozvola se može tražiti do 45 dana unaprijed, ali ne i izvan sezone, kad je rok nekoliko tjedana. Nakon zahtjeva za dozvolu potrebno je unutar dva sata rezervirati plovidbu s nekom od službenih brodskih linija. U slučaju lošeg vremena linije se otkazuju pa rezervirajte karte samo kod onih kompanija kod kojih se mogu i otkazati.

Želite li prenoćiti u Cíesu, valja imati na umu da nema hotela. Tek kamp s 800 mjesta koji se otvara u uskrsnom tjednu, a smještaj također treba rezervirati unaprijed na njihovoj internetskoj stranici. Ne zaboravite ponijeti rezervaciju sa sobom jer ćete je morati pokazati na trajektu (ako putujete iz Viga) ili prilikom dolaska u kamp. Bicikli i kućni ljubimci su zabranjeni.

Cies Cies (Foto: Getty Images)

Neke od stvari koje obvezno treba ponijeti jesu tenisice u kojima možete hodati. Ponesete li samo japanke, propustit ćete mnogo nevjerojatnih aktivnosti koje otoci mogu ponuditi. Naravno, ako planirate samo posjetiti plažu Rodas, japanke će biti sasvim dovoljne. Rodas je jedna od najljepših plaža svijeta, a u okolici su i nudističke plaže: Figueiras, koja se zove i Playa de los Alemanes.

Vila Katarina Putovanja Najbolji pogled na otoku: Konoba i kamena vila s bazenom na vrhu Hvara

Poželite li pobjeći od drugih posjetitelja, istražite ostale plaže na otoku. Na Rodasu prijeđite s jednog otoka na drugi pa mostom krenite do jezera na kojem se mogu vidjeti svakojake životinje. Otoke možete istražiti i planinareći te obilazeći svjetionike. Na otocima su četiri planinarske rute, ali budite spremni na strme dijelove.

Izvora pitke vode za turiste nema pa ne zaboravite ponijeti vlastitu vodu i hranu. Možete ih kupiti na nekoliko mjesta na otocima, ali cijene su paprene. Ne zaboravite vreću za smeće jer otpatke valja ponijeti sa sobom na odlasku (nema kanti) kako ne biste dobili kaznu. Na popisu stvari neka se nađe i krema za sunčanje jer je sunce nemilosrdno, vjetrovka za trajekt i naočale za ronjenje jer su prizori ispod površine fantastični.

Pripazite na svoje stvari jer su galebovi stručnjaci u krađi. Bilo je slučajeva kad su odletjeli s GoPro kamerama, pa čak i nešto snimili, ali ih nemaju običaj vratiti vlasniku. Naučili su i otvarati torbe, savladati čvorove i zatvarače.

Najviši bazeni svijeta: 6 mjesta na kojima se mogu kupati samo oni koji ne pate od akrofobije Najviši bazeni svijeta - 1 Najviši bazeni svijeta - 5 Najviši bazeni svijeta - 4 +2 Najviši bazeni svijeta - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju