U trenutno najzanimljiviju slastičarnicu u Samoboru, a i šire, koja se već godinu dana nalazi tik do glavnog samoborskog trga svratili smo nedavno kako bi se uvjerili u glasine o iznimnom domaćem sladoledu koji 'stvara ovisnost'.

Slastičarnica Medenko poznata je po neobičnim i raznovrsnim okusima koji se mijenjaju tjedno ili sezonski. Pri samom ulazu u ugodan ambijent primijetili smo da se ova slastičarnica u mnogočemu razlikuje od uobičajnih. Kad smo vidjeli ponudu okusa sladoleda isprva su nas nasmijali, a zatim zaintrigirali.

Sva sreća da se svih 22, koliko ih ima, mogu probati prije donošenja ‘konačne odluke’, jer borba između 'života na rubu' i 'igre na sigurno' nije bila laka. Na kraju smo se odlučili isprobati zdravi sladoled od cikle, maka i naranče kojeg po riječima zaposlenika obožavaju djeca, zatim kombinaciju kokosa čilija i kikirikija te malo 'sigurniju' bananu rum.

Sva tri okusa oduševila su nas, a favorit redakcije na kraju je ipak ispao onaj s kokosom, kikirikijem i čilijem. Kremasti sladoledi kakvi su nekad bili, napravljeni po domaćoj recepturi od namirnica lokalnih OPG-ova, no neobičnih spojeva i okusa,  koji se u ovoj slastičarnici konzumiraju uz šalicu fine kave ili čaše vina, ono je što privlači mnoge zaljubljenike u ekstravagantne slastice baš u ovaj prostor.

Vlasnica slastičarnice Ivana Baković, inače po struci inženjer agronomije, zaljubljenik je u pravi sladoled, a svojim je gostima poželjela ponuditi nešto potpuno drugačije od onog što su u posljednje vrijeme navikli te ih naučiti da je sladoled vrhunski desert za cijelu godinu, a ne samo ljetne mjesece.

Inspiraciju crpi iz sezonskih namirnica i prati ritam godišnjih doba, ali i iz svakodnevnih gastronomskih užitaka poput grickanja sira i pijuckanja vina iz čega se izrodila jedna sasvim neuobičajena ideja.

Sladoledi s okusima sira poput onog kojeg smo zatekli pri našem posjetu slastičarnici odlično pašu uz čašu crnog vina, a fine kapljice poput suhih i polusuhih vina, pjenušaca, slatkih, voćnih i desertnih vina i likera ukomponiranih u sladoled također su iznjedrile zanimljive okuse od kojih su posebno ponosni na čokobermet koji naravno savršeno paše uz čašicu bermeta, tradicionalnog samoborskog aperitiva.

Medenko je poznat i po svojim prefinim veganskim sladoledima u kojima uživaju i 'svejedi'. U svojoj ponudi, osim sladoleda, imaju torte, pite i kekse, fine čajeve i kave sve zanimljivih i nesvakidašnjih kombinacija i okusa.  

Iznenadite svoje nepce i uputite se u Samobor, a ako vam je Zagreb ipak bliže neke od okusa slatke tvornice Medenko potražite u Cogito Coffee shopu u Varšavskoj 11, dućanu zdrave hrane Grga Čvarak na Vrbanima ili u dućanima Veronika delikatesa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju