• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Šime Sušić opet kuha: Povratak na scenu prvog pobjednika Masterchefa

Mladi profesor Geografije došao je u svijet showbizza tiho, radio uporno, slušao savjete, pokazao nevjerojatan talent, i konačno – postao prvi hrvatski Masterchef! Šime Sušić je nakon toga preveslao Jadran, nestao na godinu dana, i evo ga sad na jednom potpuno novom mjestu, na kojem smo ga, u biti - i očekivali...

Punkufer avatar placeholder
pun kufer 24.03.2015 09:01 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom Zuppa Inglese Zuppa inglese Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode


Pobjednik prvog izdanja najpopularnijeg kulinarskog showa dostigao je takvu popularnost da su mu i gospođe s placa mailom dojavljivale kada je stigla svježa riba. Mlad, naočit, pristojan i uredan, osvojio je srca svih majki koje su ga netom poželjele za zeta, ali je jednoga dana jednostavno nestao iz medija i pustio ekrane, lonce i kuhinje nekim mlađim natjecateljima i novim pobjednicima. Sve dok nije odlučio osvanuti na najmlađem i najprobitačnijem mediju – internetu!

Njegove nove recepte možete pronaći u rubrici JaKuham na web stranicama Jamnice.

Šime danas preferira svježe i domaće sastojke, a najviše voli kreativna jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, bere gljive, kestene i ostale plodove šume, a možete ga vidjeti i u društvu tek izniknulog vrtnog bilja. I dok se nacija priprema za nove epizode Masterchefa, mi vam prenosimo jedan sjajan recept Šime Sušića, pa si fino natočite čašu zdravlja, zasučite rukave i skuhajte nešto sjajno. I naravno - pratite novitete našeg okrunjenog kuhara! Dobar tek.


Marinirana svinjska vratina za prave gurmane
Uz luk srebrenac i hokaido tikvu sa sezamom i đumbirom, ovaj jedinstveni recept oduševljava svojom raznolikošću okusa koji se stapaju u vrhunsko glavno jelo koje se isplati duže pripremati.

Suvremeni način života doveo je do toga da ljudi kupuju standardizirane mesne proizvode. Takvi proizvodi imaju dvojaku ulogu. Olakšavaju i pojednostavljuju pripremu hrane, dok s druge strane od ljudi rade konformiste - više ne poznaju anatomiju hrane koju jedu. Ovo jelo je moj mali doprinos da se taj trend zaustavi, a prikladno je za tipičan nedjeljni ručak nakon kojeg slijedi popodnevno ležanje na kauču i uživanje u dokolici.


Recept je u suštini klasičan, ali s malim otklonima. Nastao je nakon dugotrajnog promišljanja o nepravdi koju trpi svinjska vratina! Umočena u gotove marinade, uglavnom je pretanko narezana i karbonizirana na jakom žaru te u konačnici suha i neprimamljiva nepcu.

Kada govorim o mesu, uvijek se sjetim rečenice jednog kuhara: ''Meso je delikatna namirnica koja trpi dvije krajnosti – sporo i lagano ili kratko i jako, aludirajući time na dužinu pečenja/kuhanja i na jačinu vatre prilikom obrade.''

Sastojci za šest osoba

ZA SVINJETINU
Tri komada otkoštenog svinjskog vrata (svaki 600g, narezani na debljinu pet centimetara)
Hokaido tikva oko 3 kg
1 kg luka srebrenca
Dvije žlice sezama
Češnjak u ljusci, desetak komada
Maslinovo ulje, biljno ulje
Sol, papar
Maslac

ZA MARINADU
svježi ružmarin
Timijan (majčina dušica)
Nešpricani limun
Slatka paprika
Čili
Piment
Lovor
Kurkuma
Češnjak

FAZA 1
Otiđite kod mesara i kupite vratinu. Postoji šansa da će vas mesar blijedo pogledati kada mu kažete da meso izreže na pet centimetara debele odreske. Budite ustrajni. Meso otkoštite ili zamolite mesara da to učini umjesto vas. Gledajte kako on to radi, educirajte se, pitajte, nemojte se sramiti. Meso istucite batom. Pomiješajte sve začine (svježi ružmarin, timijan slatka paprika, čili, piment, lovor, kurkuma) i uvaljajte vratinu u smjesu začina. Stavite odreske u posudu u kojoj ćete ih ostaviti da se mariniraju. Dodajte koji zgnječeni češnjak, koricu limuna, sok limuna i sve zalijte mješavinom maslinovog i biljnog ulja tako da vratina bude u potpunosti pokrivena uljem. Ostavite u marinadi što duže. Od 24 do 48 sati.

FAZA 2
Zapalite vatru tako da dobijete jaki žar. Dok čekate da se stvori žar, bacite se na priloge. Narežite luk srebrenac na sitne kocke. Otopite 200 g maslaca i stavite kuhati luk na najslabijem plamenu nekih 45 minuta. Luk mora biti poklopljen dok se kuha. Nakon 45 minuta razradite luk štapnim mikserom u gusti bijeli umak.
Hokaido je tikva kojoj se jede kora. Očistite je od koštica i narežite na trake ili na kocke. Budući da su tikve brašnasto slatkaste odlično pristaju uz limunastu notu svježeg đumbira. Narezanu tikvu posolite, popaprite, dobro začinite maslinovim uljem i ubacite u posudu za pečenje. Dodajte koji češnjak u ljusci, pospite sezamom i naribanim đumbirom, te stavite da se peče u pećnici nekih dvadesetak minuta na 200 stupnjeva dok ne omekša.

FAZA 3
Kad se drvo razgorjelo i kada ste dobili žar imate uvjete za pripremu mesa. Prvih 5 minuta pecite meso na jakom žaru sa svake strane dok se pore ne zatvore. Nakon toga odmaknite dio žara i pecite meso nekih četrdesetak minuta na slabijem žaru. Okrećite meso po potrebi. Kada je meso gotovo (to ćete znati ili iskustveno ili metodom rezanja srednjeg dijela odreska) maknite ga s vatre i ostavite par minuta u poklopljenoj posudi da se „odmori“ („odmaranjem“ se sokovi u mesu slegnu i ne iscure van, meso ostaje sočnije). Prije konzumacije meso izrežite na tanke ploške i jedite dok je toplo.
 

  • #Recepti
  • #jamnica
  • #jakuham
  • #Šime sušić
  • #masterchef
  • #recept
  • #mineralna
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gulaš od gljiva recept
Božanstveni okus
Recept za fantastičan gulaš od gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa
Najveći capsule hotel na svijetu, Zedweel Capsule hotel London
Jamči savršen san
Hotelska "soba" u centru Londona može se unajmiti i za 35 eura, no postoji jedan veliki ali
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Na današnji dan
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Idemo?
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Pokrovitelj Pivac
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Kolač s puno okusa i šarma: Recept za sočnu šarlotku od jabuka
Jednostavno
Kolač s puno okusa i šarma: Recept za sočnu šarlotku od jabuka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Potraga za hrvatskim planinarima u Sloveniji koje je zatrpala lavina
Strašna tragedija
Dan žalosti zbog poginulih planinara, obitelji na putu prema Sloveniji: Policija objavila kada će biti identifikacija
Tko su hrvatski planinari poginuli u Sloveniji? Jedan brat se nedavno vjenčao, drugi se trebao uskoro
velika tuga
Cure detalji o poginulim planinarima: Jedan brat nedavno se oženio, drugi se trebao uskoro
Prevrnuo se čamac na Dunavu: Ima mrtvih
IMA MRTVIH
Potraga za nestalima u Dunavu: Angažirana plovila, sonari, psi, HGSS, a podignuti i dronovi
show
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
zdravlje
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
zabava
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Barem je iskren
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Incident u Barceloni: Tučnjava na tribinama, bivši predsjednik sa sinom protiv navijača
Brutalna tučnjava
Španjolska bruji o incidentu u Barceloni: Pogledajte makljažu kakve nema ni na Balkanu
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Počivali u miru!
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Sve gledao u čudu
VIDEO Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
tv
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Papi Bucket
KOKOŠI
Ovaj cover Majine pjesme morate čuti! Ostali smo bez riječi!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Did Tunja
2U1
Kakav nastup pun emocija! Dražen pod hitno treba otići na Broadway ili u Hollywood!
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Posao za hrvatske tekstilce
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
lifestyle
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Tjedni horoskop od 6. do 13. listopada
Što kažu zvijezde?
Tjedni horoskop: Bikovi bi mogli upoznati nekoga, a dva znaka čeka poslovni napredak
Nina Badrić u bajkerskim čizmama i jakni brenda Batakovic
SJAJNA KOMBINACIJA
Nina Badrić: Genijalna jakna i mrak čizme koje jednako vole i uske traperice i minicu
sve
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Focaccia di Recco
Focaccia di Recco

Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha, ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Zuppa Inglese Hrana i piće
    Zuppa inglese

    Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

  • Složenac s kobasicama Hrana i piće
    Brzinski ručak ili večera

    Na stolu za pola sata: Recept za slasni složenac s kobasicama i sirom

  • Focaccia di Recco Hrana i piće
    Focaccia di Recco

    Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close