Pobjednik prvog izdanja najpopularnijeg kulinarskog showa dostigao je takvu popularnost da su mu i gospođe s placa mailom dojavljivale kada je stigla svježa riba. Mlad, naočit, pristojan i uredan, osvojio je srca svih majki koje su ga netom poželjele za zeta, ali je jednoga dana jednostavno nestao iz medija i pustio ekrane, lonce i kuhinje nekim mlađim natjecateljima i novim pobjednicima. Sve dok nije odlučio osvanuti na najmlađem i najprobitačnijem mediju – internetu!

Njegove nove recepte možete pronaći u rubrici JaKuham na web stranicama Jamnice.

Šime danas preferira svježe i domaće sastojke, a najviše voli kreativna jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, bere gljive, kestene i ostale plodove šume, a možete ga vidjeti i u društvu tek izniknulog vrtnog bilja. I dok se nacija priprema za nove epizode Masterchefa, mi vam prenosimo jedan sjajan recept Šime Sušića, pa si fino natočite čašu zdravlja, zasučite rukave i skuhajte nešto sjajno. I naravno - pratite novitete našeg okrunjenog kuhara! Dobar tek.


Marinirana svinjska vratina za prave gurmane
Uz luk srebrenac i hokaido tikvu sa sezamom i đumbirom, ovaj jedinstveni recept oduševljava svojom raznolikošću okusa koji se stapaju u vrhunsko glavno jelo koje se isplati duže pripremati.

Suvremeni način života doveo je do toga da ljudi kupuju standardizirane mesne proizvode. Takvi proizvodi imaju dvojaku ulogu. Olakšavaju i pojednostavljuju pripremu hrane, dok s druge strane od ljudi rade konformiste - više ne poznaju anatomiju hrane koju jedu. Ovo jelo je moj mali doprinos da se taj trend zaustavi, a prikladno je za tipičan nedjeljni ručak nakon kojeg slijedi popodnevno ležanje na kauču i uživanje u dokolici.


Recept je u suštini klasičan, ali s malim otklonima. Nastao je nakon dugotrajnog promišljanja o nepravdi koju trpi svinjska vratina! Umočena u gotove marinade, uglavnom je pretanko narezana i karbonizirana na jakom žaru te u konačnici suha i neprimamljiva nepcu.

Kada govorim o mesu, uvijek se sjetim rečenice jednog kuhara: ''Meso je delikatna namirnica koja trpi dvije krajnosti – sporo i lagano ili kratko i jako, aludirajući time na dužinu pečenja/kuhanja i na jačinu vatre prilikom obrade.''

Sastojci za šest osoba

ZA SVINJETINU
Tri komada otkoštenog svinjskog vrata (svaki 600g, narezani na debljinu pet centimetara)
Hokaido tikva oko 3 kg
1 kg luka srebrenca
Dvije žlice sezama
Češnjak u ljusci, desetak komada
Maslinovo ulje, biljno ulje
Sol, papar
Maslac

ZA MARINADU
svježi ružmarin
Timijan (majčina dušica)
Nešpricani limun
Slatka paprika
Čili
Piment
Lovor
Kurkuma
Češnjak

FAZA 1
Otiđite kod mesara i kupite vratinu. Postoji šansa da će vas mesar blijedo pogledati kada mu kažete da meso izreže na pet centimetara debele odreske. Budite ustrajni. Meso otkoštite ili zamolite mesara da to učini umjesto vas. Gledajte kako on to radi, educirajte se, pitajte, nemojte se sramiti. Meso istucite batom. Pomiješajte sve začine (svježi ružmarin, timijan slatka paprika, čili, piment, lovor, kurkuma) i uvaljajte vratinu u smjesu začina. Stavite odreske u posudu u kojoj ćete ih ostaviti da se mariniraju. Dodajte koji zgnječeni češnjak, koricu limuna, sok limuna i sve zalijte mješavinom maslinovog i biljnog ulja tako da vratina bude u potpunosti pokrivena uljem. Ostavite u marinadi što duže. Od 24 do 48 sati.

FAZA 2
Zapalite vatru tako da dobijete jaki žar. Dok čekate da se stvori žar, bacite se na priloge. Narežite luk srebrenac na sitne kocke. Otopite 200 g maslaca i stavite kuhati luk na najslabijem plamenu nekih 45 minuta. Luk mora biti poklopljen dok se kuha. Nakon 45 minuta razradite luk štapnim mikserom u gusti bijeli umak.
Hokaido je tikva kojoj se jede kora. Očistite je od koštica i narežite na trake ili na kocke. Budući da su tikve brašnasto slatkaste odlično pristaju uz limunastu notu svježeg đumbira. Narezanu tikvu posolite, popaprite, dobro začinite maslinovim uljem i ubacite u posudu za pečenje. Dodajte koji češnjak u ljusci, pospite sezamom i naribanim đumbirom, te stavite da se peče u pećnici nekih dvadesetak minuta na 200 stupnjeva dok ne omekša.

FAZA 3
Kad se drvo razgorjelo i kada ste dobili žar imate uvjete za pripremu mesa. Prvih 5 minuta pecite meso na jakom žaru sa svake strane dok se pore ne zatvore. Nakon toga odmaknite dio žara i pecite meso nekih četrdesetak minuta na slabijem žaru. Okrećite meso po potrebi. Kada je meso gotovo (to ćete znati ili iskustveno ili metodom rezanja srednjeg dijela odreska) maknite ga s vatre i ostavite par minuta u poklopljenoj posudi da se „odmori“ („odmaranjem“ se sokovi u mesu slegnu i ne iscure van, meso ostaje sočnije). Prije konzumacije meso izrežite na tanke ploške i jedite dok je toplo.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju