Interaktivna karta rizika koristan je alat u planiranju putovanja, a koncipirana je tako da se rizik računa ovisno o aktualnim političkim situacijama, sigurnosti na cesti i zdravstvenim pitanjima. Slobodno putujte, otkrivajte nove zemlje i gradove, ali uzmite u obzir i preporuke o opasnim zemljama - posjetite ih na vlastitu odgovornost! 20 najopasnijih država na svijetu. 

Među najsigurnijim zemljama su nordijske zemlje: Finska, Norveška i Island, te Danska, Švicarska ali i susjedna Slovenija. Europska zemlja koja je označena kao ekstremno opasna je istočna Ukrajina. Bezbrižno se putuje u kanadu, SAD, Novi Zeland i Japan.

Ekstremno su riskantne: Sirija, Afganistan, Jemen, Libija, Somalija, Sudan i Mali, a niti u Meksike, dijelovime Kariba i Indije nije sigurno putovati.

Brazil, Kina i Rusija bilježe velik porast rizika u kategoriji zdravlja, a Južni Sudan, Nigerija, Obala Bjelokosti i Sierra Leone su označene kao opasne kad je riječ o zarazama bolestima. Niti Irak, Libanon, Venezuela i Sjeverna Koreja nisu bez opasnosti po tom pitanju.

U prometu pak treba biti posebno oprezan na cestama Afrike, Brazila, Bolivije, Saudijske Arabije i Kazahstana. Većina Europe označena je kao sigurna u prometu, osim Kalinjingrada koji je ekstremno opasan, a kad je riječ o našim susjedima – u Bosni i Hercegovini je rizik na cesti velik. Cijelu kartu možete pogledati ovdje.

Signali iz svemira: Zanimljivost o Portoriku zbog koje ćemo rado otputovati u ovu oazu snova Arecibo - 5 Arecibo - 4 Arecibo - 3 +1 Arecibo - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju