Arecibo je treći najstariji grad u Portoriku, osnovan je sredinom 16. stoljeća, a osim zaljubljenika u znanstvenu fantastiku, izvanzemaljce i legende, privlači i putnike koji vole uživati u prekrasnoj prirodi i odličnoj hrani. Nalazi se oko 80 kilometara od San Juana. 

Grad je poseban po radijskom teleskopu koji je do 2016. bio najveći na svijetu – dok ga nije zamijenio onaj na jugozapadu Kine koji bi također trebao pomoći čovječanstvu u potrazi za izvanzemaljskim životom. Upravo zbog te posebnosti igra se s maštom posjetitelja koji se pitaju jesu li stručnjaci u Arecibu stupili u kontakt s "malim zelenima", a brojne teorije zavjere pune internetske stupce. Nešto poput one o kojoj smo nedavno pisali: Što se to nalazi na Antarktici!? Je li Google Street View otkrio nevjerojatnu tajnu?

Arecibo - 4 Arecibo - 4 (Foto: Getty Images)  

Teleskop FAST dug 500 metara, postavljen među planinama brdovite regije Guizhou izgurao je opservatorij u Arecibu na drugo mjesto. No to ne umanjuje njegovu popularnost jer 16. studenog 1974. poslana je poruka u svemir. Poruka iz Areciba emitirana je u svemir FM radiovalovima na svečanosti obilježavanja obnove teleskopa. Poruku je napisao dr. Frank Drake (poznat po Drakeovoj jednadžbi), između ostalih i uz pomoć Carla Sagana, čelnika Planetarnog društva (The Planetary Society) koje se bavi istraživanjima izvanzemaljskih oblika života na Zemlji. I Google Doodle danas je posvećen 44. godišnjici slanja Arecibo poruke u svemir putem radio teleskopa kako bi se obilježio taj trenutak. 

Poruka je napisana binarnim brojevima, kojima su šifrirane informacije o našem DNK-u, formule značajne za život na zemlji, a sadrži i grafički prikaz ljudskih bića, solarnog sistema i teleskopa Arecibo. Signali iz svemira nekoliko su puta zabilježeni u Arecibu, ali do danas ne znamo što je zapravo izvor tih brzih izboja radiovalova, osim da stižu iz udaljenog dijela svemira. Znanstvenici smatraju da se radi o anomaliji. 

Opservatorij je obišao svijet i zahvaljujući filmovima o Jamesu Bondu, gdje je prikazan u Zlatom oku te ranijim epizodama Dosjea X.

Putnicima se savjetuje da ne koriste GPS uređaje jer u blizini opservatorija podivljaju i pokazuju pogrešne rute, a prije posjeta mudro je provjeriti i kojim je danima otvoren za posjetitelje. Osim radijskog teleskopa, Arecibo nudi i mnogo više – od prekrasnih špilja, staza za vožnju biciklom do prekrasnih rijeka i parkova.

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci Tulsa, Oklahoma - 2 Tulsa, Oklahoma - 4 Tulsa, Oklahoma - 5 +1 Tulsa, Oklahoma - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju