World Economic Forum u svojem tradicionalnom izvješću o putovanjima i turizmu pobrojio je države u kojima bjesni rat, prijeti mogućnost od terorizma ili nasilja te zbog čega ih je bolje izbjegavati prilikom planiranja sljedećeg odmora. Naravno, u nekim se slučajevima upozorenje ne odnosi na cijelu zemlju, pa prije putovanja malo proguglajte i informirajte se koja bi mjesta u ovim zemljama bilo najbolje izbjegavati i zašto.


Tajland

Provincije Songkhala, Yala, Narathiwat i Pattaya u zadnjih desetak godina dobile su reputaciju mjesta u kojima su nasilje, krađe i ubojstva česta pojava. U Pattayi su osobito česte pljačke bandi na motorima.

Demokratska Republika Kongo
Naoružani razbojnici uobičajen su prizor na ulicama u ovoj državi u svako doba dana i noći, a posebno u glavnom gradu Kinshasi. Ako se tu i nađete, izbjegavajte snimati fotografije, ne prihvaćajte pomoć nepoznatih ljudi i izbjegavajte mjesta koje lokalci nazivaju riskantnima.

Gvatemala

Trgovanje ljudima, krijumčarenje droge, pljačke i krađa automobila samo su neki oblici učestalog kriminalnog ponašanja u ovoj južnoameričkoj državi.

Južnoafrička Republika
Zbog visoke stope kriminala, silovanja i ubojstava stanovništvo u manjim mjestima unajmljuje naoružane zaštitare da ih štite. Situacija je nešto bolja u Cape Townu, koji još uvijek privlači velik broj gostiju zbog svojih brojnih turističkih atrakcija.

Jamajka

Pucnjava i nasilni zločini česti su u nekim dijelovima zemlje poput gradova Montego Bay i Kingstonu. Na određenim mjestima nije sigurno čak ni kada odsjedate u resortu ili hotelu. Salvador Salvador (Foto: Guliver / Thinkstock)
Čad
U ovoj središnjoj afričkoj državi djeluju terorističke skupine poput Boko Harama, ISIS-a i Al Qaide koje napadaju strance, ali i lokalno stanovništvo. Posebno je opasno granično područje sa Sudanom i Libijom zbog pograničnih sukoba, ali i minskih polja.

Bangladeš

Ovdje prijete česti teroristički sukobi, a uz to je riječ o zemlji s ekstremnim vremenskim uvjetima gdje su potresi i poplave uobičajena pojava.

Libanon
Ova je zemlja baza za neke od najgorih terorističkih skupina na svijetu. Tu i najmanji prosvjedi vrlo brzo eskaliraju.

Mali

U glavnom gradu Bamaku česti su teroristički napadi, a najviše se ciljaju turistička mjesta poput hotela i restorana.

Ukrajina

Politička nestabilnost utječe na stanje sigurnosti u zemlji, a posebno u Krimu, Donjecku i Luganskoj oblasti.

Filipini
U nekim dijelovima zemlje česte su otmice stranaca, kao što je riječ o Marawiju, provinciji Joho, Basilan i Cotobato te u Metro Manili.

Kenija
U ovoj afričkoj državi ima mnogo prekrasnih odredišta i stvari koje možete iskusiti, no u posljednje vrijeme Kenija je preživjela nekolicinu terorističkih napada. Terorističke prijetnje još uvijek su česte. Također, bilježi se porast nasilja u nekim dijelovima Nairobija.

Honduras

Stanovnici Hondurasa imaju najvišu stopu ubojstava na svijetu, a čak 70 posto događa se u gradovima La Ceiba, Tegucigalpa i San Pedro Sula.

Egipat

U Egiptu djeluju brojne ekstremističke terorističke skupine koje predstavljaju opasnu prijetnju u državi. Njihova djelovanja uglavnom su usmjerena na javne površine i turističke atrakcije. Pakistan Pakistan (Foto: Guliver / Thinkstock)
Nigerija
Otmice i ubojstva u ovoj zemlji, a pogotovo na sjeveru, uglavnom su djelo nigerijske terorističke skupine Boko Haram. Na meti se često nalaze gusto naseljena područja te mjesta poput restorana, škola, crkva i hotela.

Venezuela

U državi bujaju društveni nemiri zbog nestašice hrane, vode, lijekova i električne energije. Ova južnoamerička država ima jednu od najviših stopa kriminala u svijetu. Na meti se najčešće nalaze stranci koje lokalno stanovništvo percipira kao imućnije od njih.

Salvador

Salvador ima jednu od najviših stopa ubojstava u svijetu. Za njih su obično krive bande poznate pod imenom maras koja se bave i krijumčarenjem droga, oružja te iznudom.

Pakistan
Ovdje već neko vrijeme bujaju sukobi motivirani vjerskim razlozima. Pakistanska vlada zabranila je strancima posjet određenim dijelovima zemlje, a sloboda govora tu je nepoznat pojam.

Kolumbija

Naoružane bande, krijumčarenje droge, pljačke i teroristički napadi stvarna su slika današnje Kolumbije. Zemlja je to koja još uvijek rizična za turiste.

Jemen

U ovoj osiromašenoj zemlji djeluju najpoznatije ekstremističke i terorističke grupe, kao što je Al Qaida, a pogotovo u glavnom gradu Sani. Jemen Jemen (Foto: Guliver / Thinkstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju