Sastojci za rum babu:
- 220 g brašna
- vrećica suhog kvasca
- ½ žličice soli
- 50 g šećera + za posipavanje kalupa
- 2 srednja jaja
- 70 ml mlijeka
- 100 g omekšalog maslaca
Sirup:
- 250 g šećera u prahu
- 4 žlice tamnog ruma
Glazura:
- 50 ml vode
- 100 g šećera
- 30 ml vrhnja za šlag
- 30 g kakaa
- 20 g tamne čokolade
- 1 vrećica želatine
- žlica vode
Priprema:
- Stavite brašno u veliku posudu. Kvasac stavite na jednu stranu, a sol na drugu kako ne bi poništila djelovanje kvasca. Dodajte šećer i sve pomiješajte.
- Izmiksajte mlijeko i jaja pa tri četvrtine smjese dodajte brašnu i pomiješajte pa dodajte ostatak i mijesite tijesto oko deset minuta dok ne postane glatko i sjajno.
- Dodajte omekšali maslac i mijesite tijesto dok ne postane svilenkasto i rastezljivo (oko šest minuta).
- Pokriveno tijesto ostavite oko sat vremena da se udvostruči. Zatim ga izvadite i premijesite.
- Namastite i pospite šećerom male kalupe pa dodajte tijesto pomoću slastičarske vrećice. Ostavite ga neka još malo naraste (ali ne do vrha) pa pecite na 180°C oko 20-25 minuta.
- Šećer i rum pomiješajte u 200 ml vode pa zagrijte dok ne prokuha.
- Za glazuru prelijte želatinu vodom i ostavite oko pet minuta. Pomiješajte ostale sastojke za glazuru i kuhajte ih na pari. Umiješajte želatinu pa je ostavite neka se malo ohladi, ali tako da je i dalje topla.
- Pečene kolače pažljivo izvadite iz kalupa pa dva po dva natopite u posudi s rumom te ukrasite glazurom.
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa