Sastojci za rum babu:

  • 220 g brašna
  • vrećica suhog kvasca
  • ½ žličice soli
  • 50 g šećera + za posipavanje kalupa
  • 2 srednja jaja
  • 70 ml mlijeka
  • 100 g omekšalog maslaca

Sirup:

  • 250 g šećera u prahu
  • 4 žlice tamnog ruma

Glazura:

  • 50 ml vode
  • 100 g šećera
  • 30 ml vrhnja za šlag
  • 30 g kakaa
  • 20 g tamne čokolade
  • 1 vrećica želatine
  • žlica vode

Priprema: 

  1. Stavite brašno u veliku posudu. Kvasac stavite na jednu stranu, a sol na drugu kako ne bi poništila djelovanje kvasca. Dodajte šećer i sve pomiješajte.
  2. Izmiksajte mlijeko i jaja pa tri četvrtine smjese dodajte brašnu i pomiješajte pa dodajte ostatak i mijesite tijesto oko deset minuta dok ne postane glatko i sjajno.
  3. Dodajte omekšali maslac i mijesite tijesto dok ne postane svilenkasto i rastezljivo (oko šest minuta).
  4. Pokriveno tijesto ostavite oko sat vremena da se udvostruči. Zatim ga izvadite i premijesite. 
  5. Namastite i pospite šećerom male kalupe pa dodajte tijesto pomoću slastičarske vrećice. Ostavite ga neka još malo naraste (ali ne do vrha) pa pecite na 180°C oko 20-25 minuta.
  6. Šećer i rum pomiješajte u 200 ml vode pa zagrijte dok ne prokuha.
  7. Za glazuru prelijte želatinu vodom i ostavite oko pet minuta. Pomiješajte ostale sastojke za glazuru i kuhajte ih na pari. Umiješajte želatinu pa je ostavite neka se malo ohladi, ali tako da je i dalje topla.
  8. Pečene kolače pažljivo izvadite iz kalupa pa dva po dva natopite u posudi s rumom te ukrasite glazurom.

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Blagdanski deserti - 2 Torta Raspucanci s limunom +1 Blagdanski deserti - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju