Sastojci za rum babu:
220 g brašna
vrećica suhog kvasca
½ žličice soli
50 g šećera + za posipavanje kalupa
2 srednja jaja
70 ml mlijeka
100 g omekšalog maslaca
Sirup:
250 g šećera u prahu
4 žlice tamnog ruma
Glazura:
50 ml vode
100 g šećera
30 ml vrhnja za šlag
30 g kakaa
20 g tamne čokolade
1 vrećica želatine
žlica vode
> Najbolji sastojak za sjajne glazure koje ne pucaju
Priprema:
1. Stavite brašno u veliku posudu. Kvasac stavite na jednu stranu, a sol na drugu kako ne bi poništila djelovanje kvasca. Dodajte šećer i sve pomiješajte.
2. Izmiksajte mlijeko i jaja pa tri četvrtine smjese dodajte brašnu i pomiješajte pa dodajte ostatak i mijesite tijesto oko deset minuta dok ne postane glatko i sjajno.
3. Dodajte omekšali maslac i mijesite tijesto dok ne postane svilenkasto i rastezljivo (oko šest minuta).
4. Pokriveno tijesto ostavite oko sat vremena da se udvostruči. Zatim ga izvadite i premijesite.
5. Namastite i pospite šećerom male kalupe pa dodajte tijesto pomoću slastičarske vrećice. Ostavite ga neka još malo naraste (ali ne do vrha) pa pecite na 180°C oko 20-25 minuta.
6. Šećer i rum pomiješajte u 200 ml vode pa zagrijte dok ne prokuha.
7. Za glazuru prelijte želatinu vodom i ostavite oko pet minuta. Pomiješajte ostale sastojke za glazuru i kuhajte ih na pari. Umiješajte želatinu pa je ostavite neka se malo ohladi, ali tako da je i dalje topla.
8. Pečene kolače pažljivo izvadite iz kalupa pa dva po dva natopite u posudi s rumom te ukrasite glazurom.