Zagrebački Hotel Sheraton izniknuo je na pustoj šljunčari na kojoj je godinama veselje lokalnim klincima, ali nikako i njihovim roditeljima – predstavljao luna-park. Na kraju parcele bila je i tvornica čokolade Josip Kraš, ali tada je vrlo brzo sve zamijenjeno Arcotelom, Branimir Centrom, Cinestarom i – Sheratonom. Jedno se vrijeme u preudobnoj unutrašnjosti moglo jesti kolače i piti bečku kavu za male novce, par puta sam se unutra nalazio s prijateljima, ali osobno - nikad nisam ušao u hotelski restoran. Znate ono, kad vam je nešto u kvartu, ili ne izlazite iz lokala, ili nikad ne uđete u njega.


Tjedan restorana
No, manifestacija Tjedan restorana razbila mi je i taj tabu. Ušao sam tako nakon uhuhu godina od osnutka s pratnjom u elegantno zdanje, došetao debelim tepihom gotovo do granice kuhinje, i vrlo brzo bio uslužen od strane preljubazne konobarice i malo ljutog konobara. Odabrao sam riblji menu, i ostao mrvicu razočaran izborom vina i piva. Popilo se dvije graševine (čaša 0,1 dl – 30 kuna), i boca mineralne (28 kuna), a cijelo vrijeme nije prestajala nješna, udaljena, a sasvim razaznajuća glazba majstora na klaviru. Vina su uz jedan zid u posudi s nedovoljno ledenom vodom, kuhinja je poput kazališta, posjetitelji uglavnom dobrostojeći mladi ljudi. Apsolutno ugodno i fino, lako za naviknuti se...


Vrlo brzo dolazi krem juha od lososa s krokantom, kao i kruščići koji se prodaju na kilogram. Nadao sam se da rade svoj kruh, ali eto... Juha prolazna, bliža pudingu, ali s pravom aromom lososa, drugo predjelo sasvim solidan krak hobotnice i s izvrsnim umakom od leće i curryja! Apsolutni play of the day, da se kao glavno jelo, uz standardnog brancina na povrću s mangom, nije pojavila ona... Zvijezda večeri, lignja punjena bademima...


Savršena lignja
Iako skeptičan, kao zadrti gastro-balkanac, duboko uvjeren u nepotrebnost miješanja slanog i slatkog (dobro, pašticada, ajde), nisam polagao nade u ovo jelo, koje me oborilo s nogu. Mokra i sočna smjesa badema i mlijeka, kao za punjene palačinke, i slani dodir mora u taman morski slanom glavonošcu su tako dobra kombinacija da bih je ovog trena preporučio svima, pa čak i neprijateljima. Poljubac s Titanica, zagrljaj Male Sirene, ma divota... Prilazi nam konobarica i skuplja komplimente, pa dolazi čak i Chef!

Jako fina gesta, i toliko divna poslanica/poslastica, da im opraštam bezličnu pržolicu. Deserti stvarno nisu imali smisla nakon ovog bisera, ali su ljudi s drugih stolova uredno pojeli i čokoladnu mousse tortu s vijetnamskom čokoladom i mladim maslinovim uljem, kao i međimurski kolač by Matija Balent.

Uglavnom, varirajuća kvaliteta hrane, od lijepo raspisanih i predstavljenih jela, do – lignje punjene bademima. Hvala im na razbijanju tradicije i tabua, ovo se mora ponoviti!


RESTORAN:
Restoran Kralj Tomislav, Sheraton Zagreb Hotel
Kneza Borne 2, Zagreb

Tel.: +385 1 4599 114
Fax: +385 1 4553 556
Email: gastronomy@sheratonzagreb.com

Facebook
Web
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju