Puretina
punjena kestenom u umaku od vrhnja, kestena i crnog vina, pohani pureći odrezak punjen šunkom, šampinjonima i kestenom, medaljoni u umaku od vrhnja, kestena i crnog vina… Biste li isprobali kombinaciju mesa i omiljenog jesenskog ploda?

Odrezak "Kestenijada", rolada "Kostajnica" i medaljoni "Djed" redovna su ponuda restorana Djed, smještenog usred kestenove šume, na vrhu brda iznad Hrvatske Kostajnice. Ovaj kraj poznat je po svojim kestenima te jednom godišnje, početkom listopada za vrijeme Kestenijade, iz svih krajeva Hrvatske počinju navraćati kako bi kušali lokalne specijalitete od omiljenog jesenskog ploda.

Mi nismo htjeli čekati Kestenijadu, već smo odlučili sada isprobati ponudu. Osim raznih kombinacija mesa s kestenom (koja su u ponudi cijele godine, stoga ne očekujte svježe kestene), tu su i klasična jela poput bečkog i zagrebačkog odreska te ćevapa, odrezak "Djed": svinjski lungić ili ramstek punjen pršutom i ovčjim sirom, biftek u umaku od zelenog papra, Punjska delicija: svinjski lungić u umaku sa suhim šljivama, Kikiriki file: svinjski lungić u umaku s kikirikijem, đumbirom i zelenim paprom i drugo. Hit je i riječna riba, a za preporuku je pastrva s kuhanim krumpirom i blitvom.



Kako ne jedem meso, probala sam njoke u umaku od vrhnja, kestena i crnog vina. Neobična kombinacija okusa uopće nije loša. Iako spada u predjelo, količina je sasvim dovoljna da se i više nego najedete. Desert kuće, ako se ovdje nađete, morate probati – knedle s kestenom u umaku od čokolade. Dobro je kao što i zvuči.

Iako je hrana ukusna i cijene su sasvim pristojne (najskuplje mesno jelo iznosi oko 80 kuna, a predjela se kreću od 20 do 30 kuna), održavanje ovog restorana kao da je malo "zapelo" u 80-ima. Vlasnici su ga, čini se, malo zapustili, što je prava šteta jer ima potencijala. 

Ambijent je prekrasan. Restoran je smješten u drvenoj kući, a na prostranoj terasi ima mjesta za stotinjak osoba, unutra još za 40-ak. I prema komentarima lokalaca, nedovoljno se o restoranu i njegovom okolišu brine.



Naime, lokalci smatraju kako je objekt smješten u gustoj šumi, da se srušitek pokoje drvo, s vrha ovog brda pružio bi se fantastičan pogled na grad i smaragdnu Unu koja se podastire ispod njega.

Internetska stranica nije ažurirana, pa tako ne piše ljetno radno vrijeme, koje je do 20 sati (inače restoran radi od 11 do 22 sata). 

Restoran je pod upravom Hotela Central, jedinog hotela u Hrvatskoj Kostajnici, smještenog u centru grada u zgradi staroj više od 100 godina, koja je danas zaštićeni spomenik kulture. 

Ipak, ako se odlučite uputiti u ovaj kraj, nakon obaveznog kupanja na Uni isprobajte ponudu restorana Djed.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju