Za čajne kolutiće ste sigurno čuli, a jeste li čuli za vinske kolutiće? Radi se o talijanskim prstenastim, suhim keksima (Talijani ih nazivaju ciambelle) koje ćete zbog jednostavnosti pripreme napraviti začas, a istom tom brzinom će i nestati sa stola. Za njih vam je potrebno svega pola sata vremena i par namirnica koje sigurno imate kod kuće: glatko brašno, lješnjaci, crno vino, maslinovo ulje i šećer.


Možda ovo nisu najljepši keksi koje ste ikad vidjeli, ali mogu biti jedni od finijih i aromatičnijih koje ste probali. Martinje samo što nije, osim s vinom u čašama, proslavite ga i vinskim kolutićima. I odmah napravite duplu smjesu!

Vinski kolutići


Sastojci ( za oko 20 komada keksa):

250 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)
5 g praška za pecivo + prstohvat sode bikarbone
100 g lješnjaka
75 ml crnog vina (suhog)
75 ml maslinova ulja
75 g šećera (ja koristim šećer kokosova cvijeta za zdraviju varijantu)
1 bourbon vanilin šećer
prstohvat soli
Dodatno:
kristal šećer za valjanje

Priprema: 

1. Na suhoj, dobro zagrijanoj tavi par minuta tostirajte lješnjake dok ne puste finu aromu i ne poprime laganu zlatnu boju. Ohladite ih i skinite im opne. Potom ih nožem ili u sjeckalici nasjeckajte na što sitnije.


2. U zdjelu prosijte brašno, dodajte prašak za pecivo, sodu, šećer, vanilin šećer i sol pa sve dobro izmiješajte. Dodajte sjeckane tostirane lješnjake i promiješajte. Na kraju dodajte crno vino i maslinovo ulje pa još jednom sve dobro izmiješajte. Nastavite mijesiti rukama. Dobit ćete lagano ljepljivu, ali kompaktnu smjesu.


3. Od smjese trgajte komadiće (otprilike 28-30 g), rukama ih oblikujte prvo u kuglicu koju potom valjajte između dlanova dok ne dobijete izduženi valjkasti štapić. Od štapića formirajte prsten (preklopite mu krajeve i lagano ih pritisnite). Tako pripremljene kekse gornjom stranom utisnite u kristal šećer i odlažite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.


4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite ih 20 minuta. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.


Poslužite uz omiljeni topli napitak ili uz neki fini liker.

Kako zadiviti svekrvu? Brzo talijansko jelo oko kojeg se morate potruditi Saltimbocca alla romana s njokima od bundeve Saltimbocca alla romana s njokima od bundeve Saltimbocca alla romana s njokima od bundeve +7 Saltimbocca alla romana s njokima od bundeve
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju