Postoji li išta bolje od hrskavog kruha s maslacem premazanog luksuznom paštetom od crvenog mesa? U Danskoj se radi o „tartarmadu“, u Njemačkoj o „mettu“, u Belgiji se jede s pomfritom, u Nepalu se naziva „kachila“ i radi se od bizona, a mi ga poznajemo kao juneći tatarski biftek.

Tatarski biftek je jedno od onih jela koje je vrlo lako napraviti ako pronađemo kvalitetne sastojke. Ova moderna i skupa delikatesa sastoji se od sirovog mesa i začina, a u gastronomskim krugovima postoje brojni mitovi i legende o tome kako je nastala.

Danas ga radimo od svježeg junećeg bifteka i jedemo ga na tostiranom kruhu s maslacem. U originalu se radio od konjskog mesa. Legenda kaže da potječe od Tatara, nomadskog naroda iz ruskih stepa, kojima je običaj bio mljeti konjsko meso i tako preživljavati svakodnevne napore. Tatari su meso spremali ispod sedla, a zbog jahanja se često znalo pretvoriti u paštetu koju su strugali sa sedla i jeli sirovu. Kasnije su meso počeli začinjavati. Prvenstveno zbog okusa, ali i kako se ne bi brzo pokvarilo na vrućinama. Donosimo recept za originalnu verziju.

Sastojci za tatarski biftek:

  • 1 kg bifteka
  • 3 glavice luka
  • 5 žumanjaka
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 60 g kapara
  • 30 g slanih inćuna
  • Sok dva limuna
  • Worchester umak
  • 2 žlice senfa
  • Tabasco umak
  • 2 žlice konjaka
  • 50 g kiselih krastavaca
  • Sol, papar, crvena mljevena paprika ( slatka i ljuta)

Priprema tatarskog bifteka: 

  1. Meso očistiti od masnoća i sitno samljeti. U pravilu se meso za tatarski bifek ne bi trebalo sjeckati u multipraktiku, nego lagano guliti nožem sve dok se ne dobije smjesa nalik grubljoj pašteti. Stavite meso u hladnjak dok pripremate ostale sastojke.
  2. Nasjeckati na sitno luk, kisele krastavce, inćune i kapare. Ostavite sastojke sa strane.
  3. Za najbolji rezultat napraviti domaću majonezu. Pomiješati žumanjke i senf pa lagano dodavati ulje. Potrebno je cijelo vrijeme miješati dok se istovremeno dodaje kap po kap ulja. U majonezu dodati limunov sok, wocrhester, tabasco, konjak, sol, papar i crvenu mljevenu papriku.
  4. U meso dodati nasjeckane sastojke i pripremljenu majonezu.
  5. Sve dobro promiješati i hladiti najmanje 3 sata.
  6. Poslužiti uz prepečeni kruh premazan maslacem.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju