Restoran August u Popovači na meniju ima 10-ak jela, a njihova zvijezda je, kako kažu vlasnici, raca odnosno patka. Vlasnica Dijana Sušac s čitateljima Punkufera podijelila je recept za patku s mlincima. 

> Restoran August: Izvrsna tradicionalna hrana uz pravi čardak i pogled na Moslavinu

Za pečenje u rolu najbolja je mlada patka težine 1,8 do 2,2 kilograma.

Kako bi ostala sočna, najvažnije je odabrati dobru posudu za pečenje i paziti na temperaturu. A da meso ostane sočno i čvrsto te da je patka fino slana po svim dijelovima, treba ju svakako držati u salamuri tijekom noći, najbolje u hladnjaku.

Salamura: sol (6%) i hladna voda toliko da potpuno prekrije patku u poklopljenoj posudi. Posuda ne bi smjela biti metalna jer sol reagira s metalom. Prelijte ju s malo rastopljenog maslaca da dobije 'gorivo' za početak pečenja, ostatak masti pustit će sama.

Patku je najbolje peći u posudi od lijevanog željza (gus) s poklopcem. Izvađenu iz salamure, patku dobro ocijediti. U guseni lonac staviti patku, par grančica majčine dušice za posebnu aromu i par češnjeva češnjaka, neoguljenih. Peći poklopljenu u zagrijanoj pećnici, prvih sat do sat i pol na niskoj temperaturi (oko 120 stupnjeva Celzijevih), zatim provjeriti temperaturu mesa na najdebljem dijelu prsa (trebala bi biti 40 do 50 stupnjeva) te vratiti u pećnicu na 150 do 170 stupnjeva još sat i pol. Ponovno provjeriti i ako se vidi da se meso počelo povlačiti s kosti batka, možete na završno pečenje korice, otklopljeno na 250 stupnjeva oko 5 minuta. Ako ne želite riskirati s visokom temperaturom i finalnim zapekavanjem, kožicu možete dobiti i kuhinjskim brenerom.

Patka će tijekom pečenja pustiti gotovo litru tekućine. Svakako ju sačuvajte, procijedite i spremite u hladnjak da se na vrhu stegne masnoća koju možete odvojiti i koristiti za prekrasne kajgane ili noklice od griza za juhe. Na dnu će Vam ostati smeđa želatina prepuna mirisa i okusa patke koju svakako koristite za mlince.

Na tavu stavite jednu vrhom punu žlicu želatine po osobi i zagrijte. Natrgane mlince prelijte kipućom vodom i prebacite na otopljenu želatinu. Pustite kratko na jednoj strani, preokrenite na drugu i maknite s vatre. Neka upiju ostatak želatine prije posluživanja. Soli u pravilu ne treba jer je želatina od pečenja patke dovoljno slana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju