Moslavački kraj
odavno je poznat po svojim vinima, a sada će, osim ljubitelja fine kapljice, privući i gurmane. Naime, u srpnju se u Popovači otvorio Restoran August. Na vrhu brežuljka, koji kilometar udaljen od centra grada, smješten je ovaj restoran i hotel, koji se izdvaja svojom ponudom, ali i uređenjem.

Iznad vinograda, u prirodi, s pogledom na Popovaču i obližnji Sisak, ugodan ambijent zaokružuje pravi moslavački čardak, izvorni primjerak autohtone moslavačke arhitekture i jedini takav očuvan. Dijelovi kuće stari su čak 200 godina, a vlasnici su ju kupili kupili su je u Donjoj Jelenskoj, selu nedaleko Popovače. Nakon što su godinu dana tražili vlasnike kako bi ju otkupili, bilo je potrebno još 3 godine da bi kuću prevezli na svoje imanje. U pomno obnovljenoj kući Dijana i Marko Sušac ove su godine otvorili restoran.



'Ovaj čardak iznimno je rijedak, jer si ga je mogla priuštiti samo izuzetno bogata obitelj. Moslavačke drvene kuće inače su manje kvadrature zbog nižih troškova izgradnje i održavanja', objašnjava Dijana Sušac. Ako je usmena predaja točna, kuća se gradila više od 50 godina. Naime, dimenzije čardaka su 12 puta 11 metara, a grede koje odjeljuju katove su u jednom komadu. Drveće od kojega se kuća gradila, hrastovi iz šuma pored Siska, visoki 20 metara, mogli su se do obližnjeg sela prevesti jedino rijekom, pa su se čekale poplave kako bi se utovarili na čamac i prevezli.

A za preseljenje, kuća se morala rastaviti od krova do temelja, utovariti na desetke kamionskih prikolica i dovesti do imanja, gdje se ponovno složila, pod nadzorom priznatog stručnjaka za autohtonu arhitekturu, Davora Salopeka. Sve se radilo i uz odobrenje Konzervatorskog zavoda, pa su tako, dijelovi kuće koji se nisu mogli sačuvati jer ne udovoljavaju suvremenim graditeljskim normama, izrađeni ručno, kao autentična replika. Još se 'dotjeruju' stepenice unutar kuće, stare više od 100 godina.

Sobe s 4 zvjezdice uređene su, kao i ostatak imanja, rustikalno, sa starinskim namještajem kojega su vlasnici dobili od rodbine ili prijatelja. Svaka soba ima različit dezen zidova, koje krase stare obiteljske crno-bijele fotografije. Trenutno su u funkciji 4 dvokrevetne sobe, a uređuje ih se još nekoliko. Kako vlasnici nisu htjeli 'nagrditi' tradicionalnu drvenu kuću klima uređajima, odlučili su se za zidno grijanje/hlađenje, sistem koji se ugrađuje u strukturu zida, pa se tako ni ne vidi.

U samom restoranu ima mjesta za 40 osoba te još 50 na terasi, koja se upravo ostakljuje. Ispred samog restorana još je jedna terasa sa 60 mjesta, a postoji i kušaonica za 20 osoba te vinarija.

Meni se ističe tradicionalnom hranom moslavačkog kraja, a osmišljavala ga je sama Dijana. Nekada su Moslavke pripremale jelo tako da bi napunile glinene ćupove ili rajngle te ih ostavile na peći veći dio dana, dok su one radile na polju. Kad su se vratile, mogle su brzo dovršiti jelo kako bi se obitelj okrijepila nakon napornog dana. S ovim uzorom i jela u ponudi restorana August spravljaju se slow cooking metodom i za mnoga je potrebno barem 4 sata spremanja. 'Na meniju je 10-ak jela. Nismo htjeli stavljati previše, jer želimo da svako jelo ima svoju glavu i rep', kaže Dijana. No, ako neko jelo i nije taj dan u ponudi, možete nazvati dan ranije i naručiti ga.

Kao zvijezdu kuhinje Dijana Sušac ističe racu, odnosno patku s mlincima ili patku iz žbanjice, moslavačku verziju confit-a, kao i šufnudle s pačjim raguom. Tu je i pujcek, odnosno polako pečena svinjska lopatica (6 do 8 sati) iz suhe marinade od dimljene paprike, češnjaka i začinskog bilja poslužena sa seljačkim krumpirima iz rola. Ako niste ljubitelj patke i svinjetine, možete probati teleću pečenku iz rola s krumpirima i povrćem, teleću šuplju kost ‘na mokro’ sa žgancima ili pravi vinski gulaš s tri vrste mesa sa žgancima na tvrdo.

Ni vegetarijanci u ovome restoranu neće ostati gladni, pa tako uz ovo obilje mesa, postoji i odlična heljdina kaša odnosno heljdoto sa sezonskim povrćem (trenutno s bobom) i domaći rezanci u umaku od sezonskog povrća.

Dok čekate svoje glavno jelo, tu su čalabrčeki, odnosno predjela, uglavnom sastavljena od raznih vrsta domaćih sireva i suhomesnatih proizvoda, svježeg sira i vrhnja, a tu su i domaće paštete i štrukle.

Od juha, restoran August nudi 4 vrste: gustu kremastu juhicu od paradajza, rezancovu juhu i svadbenu te moslavačku krepku pileću juhu, koju prati i zanimljiva priča. Naime, Gradski muzej Sisak i Kulinarski institut Kul In u zajedničkom projektu potrage za autentičnom kuhinjom s ovog područja, otkrili su da se u Osekovu, selu kraj Popovače, jedna juha sprema kao nigdje drugdje. Originalna i autentična juha ovdje se pripremala od siromašnijih dijelova pileta s dodacima koji su sezonski dostupni. Recept je uvršten i u knjigu 'U potrazi za najboljom kuhinjom', Gradskog muzeja Sisak, a Restoran August ju je, u verziji kakvu je radila Dijanina baka, uvrstio na svoj meni.

Iako ih je svega tri, deserti u Špajzkarti Augusta zaista su posebni. Pita od mlačenice izgledom podsjeća na tortu od sira, a spravlja se od mlaćenice, nusproizvoda prilikom izrade maslaca. Tučenjem se mliječna mast odvoji u maslac a u preostaloj bijeloj tekućini, laganog reskog okusa ostaju proteini. Tu je i najkremastija kremica, napravljena od slatkog vrhnja i mlaćenice sa sezonskim voćem mariniranim u medu i metvici, te tortica od maka s čokoladom i rumom, lagana i topi se u ustima, jer u njoj gotovo i nema brašna.

> Gospođica mlaćenica u torti-piti

Iako su jela vrhunska, cijena im je i više nego pristojna, pa se tako ovdje možete počastiti s obrokom u tri slijeda za oko 150 kuna. Uz to možete popiti i zanatska (craft) piva ili domaće vino, koje gazde sami spravljaju.

Vinariju Tušek, Marko i Dijana preuzeli su od njenih roditelja, Nene i Štefa Tušeka. Rade oko 6.000 litara vina godišnje, sorti Pinot bijeli, Chardonnay, Graševina, Sauvignon bijeli, Frankovka te tradicionalnu moslavačku sortu Škrlet. Osim kod sebe, plasiraju ga u nekoliko hotela i kafića. Tim u vinariji pojačali su enologom koji je zanat pekao u Francuskoj i Kaliforniji a plan je vinima udahnuti karakter: otprilike kao što su jelima dali dušu.

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju