• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Recept za poklopljeni tart koji nećete moći ni htjeti prestati jesti

Mirisna i lagana krema od vanilije u mekom tijestu poput onoga za brioš zavodljiva je kao i glumica Brigitte Bardot koja je nadjenula ime kultnom tartu...

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 2.12.2017 10:04 komentari
viber Created with Sketch.
Tart
Tart (Foto:Stockfood)

Nakon što je Poljak Alexandre Micka otvorio pekarnicu u Saint-Tropezu, nije mogao ni sanjati da će njegova pita oduševiti glumicu Brigitte Bardot. Na snimanju filma I Bog stvori ženu Micka se brinuo da filmska ekipa ne bude gladna. Jednog dana ponudio im je pitu koju mu je majka pekla dok je bio dijete, Brigitte se toliko oduševila kombinacijom lagane kreme i mekog tijesta da je upitala za naziv specijaliteta i ostala razočarana kad je odgovor izostao. Mika ga je jednostavno nazivao pitom. No tko pita, ne skita, pa je lijepa Brigitte predložila da se poslastica nazove po Saint-Tropezu, i tako je nastao tarte tropézienne.

> Bolje od buhtle! Neodoljivo sočna švedska peciva koja mirišu na cimet

Sastojci za tarte tropézienne

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna

1 i 1/4 žličice suhog kvasca
2 i 1/2 žlice toplog punomasnog mlijeka
šalica brašna
1 i 1/2 žlica šećera
1 jaje
1/4 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice maslaca sobne temperature

Krema:

2 šalice punomasnog mlijeka
3 jaja
1 žumanjak
2/3 šalice šećera
1/4 šalice jestivog škroba
1/4 šalice brašna
1/4 šalice masnijeg vrhnja
jaje za glazuru
Izmrvljeni šećer u kocki za posipavanje

1. Pomiješajte kvasac i toplo mlijeko (45 °C) pa ostavite 5 minuta.

2. Pomiješajte brašno i šećer, dodajte aktivirani kvasac i izmiksajte na sporijoj brzini.

3. Dodajte jaja, sol i vaniliju pa miksajte 5 do 8 minuta. Ubacite šnitu po šnitu maslaca pa ubrzajte miksanje.

4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa oblikujte tijesto u disk, stavite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

5. Za kremu najprije zagrijte mlijeko. Pomiješajte jaja, šećer, škrob, brašno i sol. Odvojite četvrtinu šalice mlijeka u smjesu žustro miješajući pa zatim polako dodajte u ostatak mlijeka. Kuhajte miješajući dok ne dobijete smjesu gustoće pudinga.

6. Smjesu ulijte u posudu i dodajte vaniliju pa izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom da se površina ne stvrdne.

7. Nakon što se tijesto diglo i malo ga razvucite pa ponovno pokrijte folijom pa stavite u zamrzivač na pola sata.

8. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvucite ga u krug širine oko 15 centimetara pa ostavite da se diže jedan sat.

9. Zagrijte pećnicu na 200 °C i izmijepajte jaje s kojom kapljicom vode pa premažite tijesto i posipajte ga izmrvljenim kockama šećera ili koristite šećer u granulama.

10. Stavite tijesto u pećnicu i smanjite temperaturu na 180 °C pa pecite oko 25 minuta pa ostavite neka se ohladi na sobnu temperaturu.

11. Izmiksajte vrhnje pa umiješajte u kremu. Tijesto horizontalno prerežite tako da donji dio bude deblji i premažite kremom. Ostavite da se ohladi pa poslužite. 

  • #što kuhati
  • #saint-tropez
  • #Tart
  • #desert
  • #Francuska
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
Martina Divić: O pisanju, putovanjima i "Tamo gdje duga dobiva boju"
Povratak kući
Svjetska putnica Martina Divić: "Svijet je istodobno i divno i okrutno mjesto, ali ja s tim nemam nikakve veze"
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Veliko gostovanje
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Potvrđeno je
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Dobro je znati
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Oglas
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Podzemna grobnica Ca' Granda: Kripta u Milanu skriva ostatke ~10.000 pacijenata
Tragovi lijekova i "droga"
Jezivo otkriće ispod bolnice! Otkrili kosti 10.000 pacijenata
Muškarac koji je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera svjedočio o hororu: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga je počeo tući..."
svjedočenje o hororu
Dragutin je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga počeo tući..."
Policajci dronovima nadzirali promet
nadzor prometa
VIDEO Odzvonilo je pričanju na telefon, vožnji bez pojasa… Evo kako je prošla neviđena akcija policije: "Nema isprika, imamo snimke"
show
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Lejdi Perković o rasprodanim koncertima strica Marka Perkovića Thompsona
a nemaju ulaznicu...
Thompsonova nećakinja našalila se na račun ekipe koja svim silama želi na njegov koncert
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
Jednostavna navika
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
zabava
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Pokažite što znate!
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
A kada?
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
sport
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Petar Sučić zabio prvi pogodak za Inter protiv Fiorentine u Serie A
Majstore, svaka čast!
VIDEO Petar Sučić sve oduševio: Pogledajte solo prodor i prvi pogodak za Inter
Ogromna senzacija u Mostaru! Trećeligaš izbacio Borac iz Kupa
Ovo će odjeknuti
Mostar na nogama! Dogodila se ogromna senzacija u BiH Kupu
tv
MasterChef: Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
OTKRIJTE!
Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
putovanja
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
lifestyle
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Jeste li među njima?
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Slika nije dostupna
Mak na kolač

Recept za bečku tortu: Desert bez grama brašna koji svi mogu napraviti

Bečka torta s makom jedan je od onih deserata koji su još ukusniji drugi dan, kad se malo slegnu i kad se svi sastojci lijepo prožmu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Mak na kolač

    Recept za bečku tortu: Desert bez grama brašna koji svi mogu napraviti

  • Piletina s peršinom i češnjakom Hrana i piće
    Jednostavno

    Piletina s peršinom i češnjakom: Jelo gotovo za 15 minuta na koje baš nitko neće imati primjedbi

  • Pržena bundeva Hrana i piće
    Za 15 minuta

    Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close