Nakon što je Poljak Alexandre Micka otvorio pekarnicu u Saint-Tropezu, nije mogao ni sanjati da će njegova pita oduševiti glumicu Brigitte Bardot. Na snimanju filma I Bog stvori ženu Micka se brinuo da filmska ekipa ne bude gladna. Jednog dana ponudio im je pitu koju mu je majka pekla dok je bio dijete, Brigitte se toliko oduševila kombinacijom lagane kreme i mekog tijesta da je upitala za naziv specijaliteta i ostala razočarana kad je odgovor izostao. Mika ga je jednostavno nazivao pitom. No tko pita, ne skita, pa je lijepa Brigitte predložila da se poslastica nazove po Saint-Tropezu, i tako je nastao tarte tropézienne.

> Bolje od buhtle! Neodoljivo sočna švedska peciva koja mirišu na cimet

Sastojci za tarte tropézienne

1 i 1/4 žličice suhog kvasca
2 i 1/2 žlice toplog punomasnog mlijeka
šalica brašna
1 i 1/2 žlica šećera
1 jaje
1/4 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice maslaca sobne temperature

Krema:

2 šalice punomasnog mlijeka
3 jaja
1 žumanjak
2/3 šalice šećera
1/4 šalice jestivog škroba
1/4 šalice brašna
1/4 šalice masnijeg vrhnja
jaje za glazuru
Izmrvljeni šećer u kocki za posipavanje

1. Pomiješajte kvasac i toplo mlijeko (45 °C) pa ostavite 5 minuta.

2. Pomiješajte brašno i šećer, dodajte aktivirani kvasac i izmiksajte na sporijoj brzini.

3. Dodajte jaja, sol i vaniliju pa miksajte 5 do 8 minuta. Ubacite šnitu po šnitu maslaca pa ubrzajte miksanje.

4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa oblikujte tijesto u disk, stavite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

5. Za kremu najprije zagrijte mlijeko. Pomiješajte jaja, šećer, škrob, brašno i sol. Odvojite četvrtinu šalice mlijeka u smjesu žustro miješajući pa zatim polako dodajte u ostatak mlijeka. Kuhajte miješajući dok ne dobijete smjesu gustoće pudinga.

6. Smjesu ulijte u posudu i dodajte vaniliju pa izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom da se površina ne stvrdne.

7. Nakon što se tijesto diglo i malo ga razvucite pa ponovno pokrijte folijom pa stavite u zamrzivač na pola sata.

8. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvucite ga u krug širine oko 15 centimetara pa ostavite da se diže jedan sat.

9. Zagrijte pećnicu na 200 °C i izmijepajte jaje s kojom kapljicom vode pa premažite tijesto i posipajte ga izmrvljenim kockama šećera ili koristite šećer u granulama.

10. Stavite tijesto u pećnicu i smanjite temperaturu na 180 °C pa pecite oko 25 minuta pa ostavite neka se ohladi na sobnu temperaturu.

11. Izmiksajte vrhnje pa umiješajte u kremu. Tijesto horizontalno prerežite tako da donji dio bude deblji i premažite kremom. Ostavite da se ohladi pa poslužite. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju