• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Recept za poklopljeni tart koji nećete moći ni htjeti prestati jesti

Mirisna i lagana krema od vanilije u mekom tijestu poput onoga za brioš zavodljiva je kao i glumica Brigitte Bardot koja je nadjenula ime kultnom tartu...

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 2.12.2017 10:04 komentari
viber Created with Sketch.
Tart
Tart (Foto:Stockfood)

Nakon što je Poljak Alexandre Micka otvorio pekarnicu u Saint-Tropezu, nije mogao ni sanjati da će njegova pita oduševiti glumicu Brigitte Bardot. Na snimanju filma I Bog stvori ženu Micka se brinuo da filmska ekipa ne bude gladna. Jednog dana ponudio im je pitu koju mu je majka pekla dok je bio dijete, Brigitte se toliko oduševila kombinacijom lagane kreme i mekog tijesta da je upitala za naziv specijaliteta i ostala razočarana kad je odgovor izostao. Mika ga je jednostavno nazivao pitom. No tko pita, ne skita, pa je lijepa Brigitte predložila da se poslastica nazove po Saint-Tropezu, i tako je nastao tarte tropézienne.

> Bolje od buhtle! Neodoljivo sočna švedska peciva koja mirišu na cimet

Sastojci za tarte tropézienne

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

1 i 1/4 žličice suhog kvasca
2 i 1/2 žlice toplog punomasnog mlijeka
šalica brašna
1 i 1/2 žlica šećera
1 jaje
1/4 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice maslaca sobne temperature

Krema:

2 šalice punomasnog mlijeka
3 jaja
1 žumanjak
2/3 šalice šećera
1/4 šalice jestivog škroba
1/4 šalice brašna
1/4 šalice masnijeg vrhnja
jaje za glazuru
Izmrvljeni šećer u kocki za posipavanje

1. Pomiješajte kvasac i toplo mlijeko (45 °C) pa ostavite 5 minuta.

2. Pomiješajte brašno i šećer, dodajte aktivirani kvasac i izmiksajte na sporijoj brzini.

3. Dodajte jaja, sol i vaniliju pa miksajte 5 do 8 minuta. Ubacite šnitu po šnitu maslaca pa ubrzajte miksanje.

4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa oblikujte tijesto u disk, stavite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

5. Za kremu najprije zagrijte mlijeko. Pomiješajte jaja, šećer, škrob, brašno i sol. Odvojite četvrtinu šalice mlijeka u smjesu žustro miješajući pa zatim polako dodajte u ostatak mlijeka. Kuhajte miješajući dok ne dobijete smjesu gustoće pudinga.

6. Smjesu ulijte u posudu i dodajte vaniliju pa izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom da se površina ne stvrdne.

7. Nakon što se tijesto diglo i malo ga razvucite pa ponovno pokrijte folijom pa stavite u zamrzivač na pola sata.

8. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvucite ga u krug širine oko 15 centimetara pa ostavite da se diže jedan sat.

9. Zagrijte pećnicu na 200 °C i izmijepajte jaje s kojom kapljicom vode pa premažite tijesto i posipajte ga izmrvljenim kockama šećera ili koristite šećer u granulama.

10. Stavite tijesto u pećnicu i smanjite temperaturu na 180 °C pa pecite oko 25 minuta pa ostavite neka se ohladi na sobnu temperaturu.

11. Izmiksajte vrhnje pa umiješajte u kremu. Tijesto horizontalno prerežite tako da donji dio bude deblji i premažite kremom. Ostavite da se ohladi pa poslužite. 

  • #što kuhati
  • #saint-tropez
  • #Tart
  • #desert
  • #Francuska
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
Ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Oglasili se GONG, HND, Vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Kako izbjeći trovanje ugljičnim monoksidom?
Dobro je znati
Tihi ubojica vreba u zimskim mjesecima: Ovo su važni koraci koji vam mogu spasiti život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Simona Mijoković i Ante Gotovac postali su baka i djed
''ušla je u jednu zajednicu''
Simona Mijoković potvrdila da je postala baka, njezina kći rodila je s 18 godina: ''Gabriela je otišla od nas''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
Dobio je otkaz
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Slika nije dostupna
Mak na kolač

Recept za bečku tortu: Desert bez grama brašna koji svi mogu napraviti

Bečka torta s makom jedan je od onih deserata koji su još ukusniji drugi dan, kad se malo slegnu i kad se svi sastojci lijepo prožmu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Bez pečenja

    S kupinama i borovnicama: Voćni tart koji izgleda toliko dobro da će vam biti žao načeti ga

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Mak na kolač

    Recept za bečku tortu: Desert bez grama brašna koji svi mogu napraviti

  • Musaka od kiselog kupusa i krumpira Hrana i piće
    Jednostavno i fino

    Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close