Gulaš je jedno od najomiljenih jela na žlicu. Odlično prija u svim prilikama, od onih najsvečanijih do svakodnevnih brzinskih gableca. Da biste skuhali fini, gusti i aromatični gulaš, uz dobar komad mesa trebate pripremiti i odgovarajuću količinu luka jer upravo je u luku tajna gustoće samog gulaša. Obično se kaže da u gulaš ide onoliko luka koliko ima i mesa!

Osim što trebate paziti na količinu luka, svakako trebate pripaziti i na sam proces pirjanja luka. Luk nikako ne smije zagorjeti jer će to gulašu dati gorku notu. Vinom se dodatno naglašavaju arome pa tako možete koristiti bijelo ili crno vino, koje vam je draže. Vino će osim na aromu utjecati i na samu boju gulaša, s crnim ćete vinom postići tamniju boju.

Kako biste svoj gulaš skuhali kao najbolji majstor, pripazite da ne napravite jednu od 5 grešaka zbog kojih nam gulaš ispada loše, dobro je imati dobre savjete pri ruci.

Iako je gulaš izvorno mađarsko tradicionalno jelo, dobro je poznato i širom rasprostranjeno kako na našim prostorima, tako i u susjednim zemljama. Znate li kako se kuha gulaš na austrijski način? Otkrijte recept za bečko savršenstvo od gulaša i javite dojmove kad ga isprobate.

Sastojci:

500 g junetine od lopatice
500 g luka
75 g dvostrukog koncentrata rajčice
500 ml mesnog temeljca ili vode
200 ml bijelog vina
250 g krumpira
pola žličice kima
2-3 lovorova lista
2 žličice slatke mljevene paprike
50 ml ulja
sol

Priprema:

1. Meso narežite na kockice podjednake veličine pa ga popecite u dubljoj posudi na dobro zagrijanom ulju. Izvadite iz posude i stavite sa strane.

2. Na istom ulju isprijajte sitno sjeckani luk, jedno 6-7 minuta dok ne omekša pa dodajte meso, kim i lovor te nastavite pirjati podlijevajući s malo temeljca ili vode. Pirjajte na laganoj vatri oko 90 minuta.

3. Nakon toga jelo posolite, umiješajte crvenu mljevenu papriku i koncentrat rajčice, potom dodajte vino i krumpir narezan na kockice pa nastavite kuhati 30-40 minuta dok krumpir ne bude kuhan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju