Nema do dobrog gulaša, pogotovo u hladnijim mjesecima. Zato pročitajte ove jednostavne savjete kako biste već ovaj tjedan napravili svoje najbolje jelo na žlicu do sada!

1. Odabirete loš komad mesa

U gulaš možete staviti komade bilo koje vrste mesa – od peradi, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje je raditi od junetine te od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cjenovno povoljniji. Točnije, riječ je o komadima od mišića koljenice, potkoljenice, prednje plećke i vrata.

2. Prekratko kuhate meso

Jeste li ikada čuli da je netko prekuhao meso u gulašu? To je praktički nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuhanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuhanje omekšat će i najtvrđi komad mesa te ga pretvoriti u želatinoznu masu koja će se topiti u ustima.

3. Ne trljate meso paprikom

Mljevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuhanju gulaša. No umjesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprijedit će okus cijelog gulaša. Prema mišljenju slavnog chefa Louisa Szathmaryja, na taj način nekoć se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.

4. Povrće stavljate u isto vrijeme kao i meso

Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vrijeme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Mrkvu, celer i drugo korjenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta prije kraja kuhanja.

5. Koristite gotove začinske mješavine od sušenog povrća

Klasični gulaš trebao bi imati okus slatke paprike i kima. Uz sol i papar u njega možete staviti i grančice timijana te lovorov list. Kuhate li s gotovim začinskim mješavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost okusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim okusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.

Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu Gulaš od junetine Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Grčki gulaš stifado +2 Irski gulaš s tamnim pivom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju