Ako želite odabrati zdraviju varijantu međuobroka i umjesto keksa ili neke kalorične čokolade posegnete za energetskim pločicama u trgovinama, one su zapravo pune šećera, pa je onda bolje pojesti pravu čokoladu. No energetske pločice možete napraviti i sami kod kuće, bez imalo muke, a prije toga opskrbite se različitim sjemenkama, sušenim voćem i orašastim plodovima.

Donosimo dva recepta za koje vam ne treba mnogo vremena za pripremu, a eneretske pločice možete pojesti za međuobrok, no toliko su zasitne da vam mogu zamijeniti i cijeli obrok.

Energetske pločice od banane i sjemenki

Sastojci:

2 žlice maslaca od badema
3 žlice meda
3 zrele banane
80 g zobenih pahuljica
25 g rižinih pahuljica
95 g badema
40 g suncokretovih sjemenki
70 g bundevinih sjemenki
70 g samljevenih lanenih sjemenki
150 g suhog voća po izboru
žličica cimeta

Priprema:

Izblendajte banane, med i maslac od badema i stavite sa strane.
U drugu posudu stavite zobene i rižine pahuljice, bademe, suncokretove, bundevine i lanene sjemenke, suho voće i cimet.

Izmješajte i potom dodajte smjesu od banane, badema i meda. Sve dobro promiješajte i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva.

Energetske pločice od suhog voća

Sastojci:

45 grama brašna od cjelovitog zrna
70 g smeđeg šećera
prstohvat praška za pecivo
prstohvat soli
pola žličice cimeta
150 g suhih smokvi
150 g suhih brusnica
150 g suhih marelica
125 g oraha

Priprema:

Izblendajte brašno, šećer, sol, cimet prašak za pecivo i po 70 g suhih smokvi, brusnica i marelica. Potom u smjesu dodajte ostatak suhog voća i orahe i sve dobro promiješajte. Stavite na pleh prethodno obložen papirom za pečenje i pecite 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju