Ako ne vodite kikiriki, žao nam je. Ako ga volite, pripremite svoj budući najdraži desert! Gotov je za 10 minuta i trebaju vam samo tri sastojka: kiririki, sol i šećer.

Ovaj izuzetno zarazan slatkiš potječe iz Brazila. Zove se paçoca i tradicionalno se sprema za Junske svečanosti "Festa Junina", najviše na jugoistoku Brazila. Na sjeveru postoji jelo sličnog naziva, paçoca nordestina, ali to je slano jelo napravljeno od sušenog mesa, brašna od manioke i luka.

Nekada se ovaj slatkiš radio u mužaru, ali vi smijete koristiti i blender. Ako ste ikada pravili maslac od kikirikija, ovo je slično – ali puno kraće. Sada želite konzistenciju mokrog pijeska, pa ne smijete previše izraditi smjesu. Smjesa se utiskuje u kalupe, a tradicionalni oblik je oblik valjka pa izgleda poput plutenog čepa. Domaća paçoca može se čuvati nekoliko dana na sobnoj temperaturi, u hermetički zatvorenoj posudi.

U Brazilu je paçoca toliko obožavana da se koristi i kao sastojak u drugim receptima, kolačima, sladoledima, pitama… a najjednostavniji dodatak s kojim ne možete pogriješiti je - glazura od čokolade.

Vrijeme pripreme: 10 minuta.

Sastojci za paçocu:

  • 150 g prženog neslanog kikirikija
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli

Priprema paçoce:

  1. Stavite sve sastojke u blender. Miksajte dok smjesa ne nalikuje mokrom pijesku. Pazite da ne pretjerate.
  2. Napunite mali kalup za kekse, čvrsto utiskujući smjesu prstima.
  3. Ponovite s preostalom smjesom.
  4. Uživajte!

  Kad se udruže bura, meso i sol: Upoznajte špaletu, najslasniji izgovor za izlet u Vodnjan Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 2 Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 5 Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 4 +8 Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju