U omotaču od papra skriva se rumena boja s pokojom bijelom šarom što budi slast u ustima, zajedno s mladim maslinovim uljem i vinom, šparogama i jajima. Za sreću dovoljno! Riječ je o špaleti, odnosno plećki ili malom pršutu, kako joj se tepa u Istri. Specijalitetu koji su čuvari vodnjanske tradicije otrgli od zaborava kako bi i naredne generacije mogle spremiti u sjećanje vlastite uspomene omotane okusima i mirisima istarskog kraja.

Špaleta, ambasadorica istarske kuhinje, najprije se soli pa prepušta moćnoj buri, a za razliku od pršuta suši se s kožom. Na stol ne dolazi posve suha, ali itekako spremna za uživanje za Uskrs. Budući da je manja od pršuta i ima više kostiju, špaleta ranije sazrijeva. Dio plećke se tradicionalno kuha, a dio priprema na način gira-volta. Meso se "prođira" na tavi – kriške se zagriju na maslinovom ulju i netom prije kraja preliju malvazijom.

Nedavno je špaleta predstavljena i u Zagrebu – primjereno, u restoranu Vodnjanka, kako bi podsjetila na manifestaciju “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja se redovito održava na uskršnji ponedjeljak. Na promociji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, supružnici Mikela Buršić Lisjak i Robert Lisjak te Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana koja je ispričala nešto više o Vodnjanu i samoj manifestaciji.

"Manifestacija se uspješno održava već 12 godina u Stanciji Buršić u Vodnjanu. Glavni cilj pokretač same manifestacije prije 12 godina bio je valorizacija “špalete” (plećke) kako ne bi pala u zaborav i kako bi se ponovo konzumirala. Zahvaljujući naporima obitelji Buršić danas se špaleta proizvodi u cijeloj Istri i prodaje, a oko Uskrsa možemo uživati u jelima od špalete u svim istarskim restoranima i konobama", doznali smo.

Vrhunske namirnice, kakve će se naći i na uskrsnim stolovima u Istri stigle su iz vodnjanskog kraja, nedaleko od Pule. Gradić koji je poznat po maslinovom ulju i veličanstvenim suhozidima nudi vjerojatno najljepši pogled na Brijune, kao i bogatu sakralnu baštinu.

O poštovanju prema namirnici i gastronomiji Vodnjana najbolje se uči iz samih tanjura, a domaćica Svjetlana Celija predstavila je restoran Vodnjanku i meni koji je posebno kreirala posebno za tu prigodu. Za početak je ponuđena tipična fritaja sa špaletom, kuhana špaleta, špaleta “a la giravolta” uz prve ovogodišnje šparuge te slani kolač, odnosno domaći kruh s komadićima špalete i samoniklim travama iz okolice Vodnjana.

Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 6 Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 6 (Foto: PR)

Drugi slijed se sastojao od tradicionalne pašte, pljukanca sa špaletom, domaćim kobasicama i šparugama. U trećem slijedu, Svijetlana Celija je spojila meso od boškarina sa špaletom i čipsom od pancete na kremi od mišance. Za kraj, uzvanici su mogli uživati u tipičnim vodnjanskim slasticama, pinci i Bumbarskoj torti.
Svjetlana Celija gostima je ispričala i kako je istarska kuhinja iznimno bogata i raznolika te joj godinama služi kao neiscrpna inspiracija. Bez obzira na vrijeme koje je posvetila njezinom otkrivanju i dijeljenju s gostima smatra kako je to tek tračak te bogate gastronomije. A to joj itekako polazi za rukom!

"Istarski pršut je kralj, a tjestenina je kraljica. Špaleta je pršutić koji se jeo doma. Pršut bi se prodao, a špaleta ostala kod kuće i koristila za brojna jela", rekla je Svijetlana Celija domaćica restorana Vodnjanka.

Sa špaletom su se nadopunjavala vina Poletti iz obiteljske vinarije koju ćete naći u istarskom selu Markovac, nedaleko od Višnjana. Vina Polletti broje šest generacija, otkako je nono Piero Bernobich, 1842. godine, od svog tasta Marca Dellamarne za 113 fiorina kupio je komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Slijed, za slijedom, chardonnay, malvazija, cabernet sauvignon i muškat ruža iz vinarije Poletti popratila su vodnjanska jela u Zagrebu, a ako imate priliku, najbolje ih je kušati na samom izvoru. 

Poželite li krenuti putevima špalete i vodnjanske tradicije manifestacija Vodnjanska špaleta  koja će se održati 10. travnja odlična je uvertira u sve ono što može ponuditi taj kraj.

Idemo u đir po središnjoj Istri: Otkrijte samozatajni Sveti Lovreč dok drugi nisu navalili Sveti Lovreč - 4 Sveti Lovreč - 3 Sveti Lovreč - 2 +0 Sveti Lovreč - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju