Sastojci:
150 g omekšalog veganskog margarina,
250 g smeđeg šećera,
1 vanilin-šećer,
4 žlice mljevenih lanenih sjemenki,
12 žlica vode,
1 prašak za pecivo,
300 g brašna T-550,
2 dl + 3 žlice biljnog mlijeka (sojino je najbolje, no može se napraviti i s nekim drugim poput rižinog ili zobenog),
40 g kakaa (ili više kakaa – ovisno koliko želite da bude čokoladno)

Priprema:

1. Pomiješati mljevene lanene sjemenke s 12 žlica vode i ostaviti da odstoje. Dok se lanene sjemenke natapaju, izmiksati omekšali margarin sa šećerom i vanilin-šećerom. Zatim dodati smjesu od lanenih sjemenki, 2 dl biljnog mlijeka, brašno i prašak za pecivo te sve sjediniti.

2. Masu podijeliti na dva jednaka dijela pa u jedan dio dodati kakao razmućen s 3 žlice biljnog mlijeka. Kalup za kuglof treba dobro podmazati pa pobrašniti, da se kolač ne bi zalijepio. Istodobno iz obje posude ulijevati smjese u kalup te u isto vrijeme okretati kalup.

3. Peći 50 do 60 minuta na 180 do 200 Celzijevih stupnjeva. Ako kolač izvana gori, a iznutra je još sirov (ako se smjesa lijepi za čačkalicu, znači da nije pečen), prekriti kolač folijom do kraja pečenja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju