Prhko, lisnato tijesto, fina žuta krema od jaja i prozračni šlag. Upravo smo u nekoliko riječi opisali pravu bledsku kremšnitu ili blejsku kremnu rezinu, nezaobilaznu slasticu, ako ste šmugnuli na vikend na Bled. Ako niste, nema razloga da ju ne isprobate u toplini vlastitog doma. Nemate recept? Mi imamo!

Sastojci:
1 paket kora za kremšnite ili lisnatog tijesta

Za kremu:
7 jaja
350 g šećera
1 vanilin šećer
220 g brašna
1,5 l mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
sok 1 limuna
3 žlice ruma

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

1. Pripremite kore za kremšnite ili razvaljajte lisnato tijesto pa ga ispecite u pećnici te ga pustite da se potpuno ohladi i prerežite popola.

2. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte polovicu od ukupnog šećera (175 g).

3. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa im pred kraj miksanja polako dodajte ostatak šećera (175 g).

4. Izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom. Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mlijeka.

5. U dubljoj posudi zavrijte ostatak mlijeka pa ga maknite s vatre i uz stalno miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima. Vratite na vatru i kuhajte oko 10 minuta, uz stalno miješanje, kako biste dobili gustu slastičarsku kremu.

6. U vruću kremu pažljivo umiješajte bjelanjke.

7. Koru za kremšnitu položite u dublji pleh za pečenje pa na nju izlijte kuhanu kremu, poravnajte je i pustite da se potpuno ohladi.

8. Na ohlađenu kremu dodajte tučeno slatko vrhnje, ravnomjerno razmažite i prekrijte drugom korom za kremšnite koju ste izrezali na komade. Oštrim nožem izrežite sve kremšnite pa ih pospite šećerom u prahu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju