Prhko, lisnato tijesto, fina žuta krema od jaja i prozračni šlag. Upravo smo u nekoliko riječi opisali pravu bledsku kremšnitu ili blejsku kremnu rezinu, nezaobilaznu slasticu, ako ste šmugnuli na vikend na Bled. Ako niste, nema razloga da ju ne isprobate u toplini vlastitog doma. Imamo i recept! 

Sastojci za bledsku kremšnitu:

  •  1 paket kora za kremšnite ili lisnatog tijesta

Za kremu:

  • 7 jaja
  • 350 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 220 g brašna
  • 1,5 l mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • sok 1 limuna
  • 3 žlice ruma

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema bledske kremšnite:

  1. Pripremite kore za kremšnite ili razvaljajte lisnato tijesto pa ga ispecite u pećnici te ga pustite da se potpuno ohladi i prerežite popola.
  2. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte polovicu od ukupnog šećera (175 g).
  3. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa im pred kraj miksanja polako dodajte ostatak šećera (175 g).
  4. Izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom. Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mlijeka.
  5. U dubljoj posudi zavrijte ostatak mlijeka pa ga maknite s vatre i uz stalno miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima. Vratite na vatru i kuhajte oko 10 minuta, uz stalno miješanje, kako biste dobili gustu slastičarsku kremu.
  6. U vruću kremu pažljivo umiješajte bjelanjke.
  7. Koru za kremšnitu položite u dublji pleh za pečenje pa na nju izlijte kuhanu kremu, poravnajte je i pustite da se potpuno ohladi.
  8. Na ohlađenu kremu dodajte tučeno slatko vrhnje, ravnomjerno razmažite i prekrijte drugom korom za kremšnite koju ste izrezali na komade. Oštrim nožem izrežite sve kremšnite pa ih pospite šećerom u prahu.

Meko tijesto i puuuno čokolade: Recept za savršeni blagdanski kolač kojem nitko ne može odoljeti Čokoladna babka - 4 Čokoladna babka - 1 Čokoladna babka - 5 +1 Čokoladna babka - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju