Na prošlotjednom Vinartovom festivalu Grand Tasting, vinarija Kutjevo održala je vertikalno kušanje graševina krenuvši od davne 1960. godine pa sve do danas. Radionica pod nazivom "Kako se rađala graševina" pokazala je koliko vrijednu ulogu ta sorta ima u našem vinarstvu te koliki je njen potencijal za "velika vina".



Radionica pod stručnim vodstvom sommeliera Siniše Lasana osmišljena je kao vremeplov graševina, koji je započeo sa Vrhunskom graševinom 2016., nastavio se kroz berbu 2015., nakon čega je uslijedila graševina iz linije De Gotho berba 2015. i graševina Turković berba 2015. Potom su uslijedili arhivski uzorci iz 1960., 1969. i 1985., a nakon njih graševine izborne berbe 1993. i 1999. te za kraj, radionicu je zaključila graševina izborna berba prosušenih bobica berbe 2011. godine.

"Sva vina su pokazala izuzetnu kvalitetu, gotovo nevjerojatnu živost i eleganciju. Sve to nam dokazuje kakav dragulj imamo u našoj zemlji, a dajemo mu jako slabu pažnju", istaknuo je Siniša Lasan.



Kutjevo d.d. vlasnik je najveće vinske arhive u Hrvatskoj, koja broji više od 70 tisuća boca, od čega su najstarije u ovu arhivu položene još davne 1947. godine. Najbolja vina svake se godine polažu u arhivu te se pod budnim okom enloga prati njihov put kroz vrijeme. Arhivska vina skladište se u kutjevačkom podrumu koji je sagrađen 1232. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju