Festival graševine dvodnevni je događaj koji spaja glazbu i vino. Ispred čuvenog kutjevačkog dvorca gostima se pruža degustacija vrhunske kapljice svih kutjevačkih vinara, dodjela nagrada za najbolje ocijenjena vina sorte graševina, zabava uz mnogobrojna kulturno-umjetnička društva, vožnja konjskom zaprekom, izbor kraljice graševine, natjecanje u kuhanju vinskog gulaša i slavonske kobasice te mnogi drugi sadržaji.

Festival graševine i pjesme tradicionalno započinje sljubljivanjem graševina kutjevačkih vinara u festivalsko vino, a nastavlja punjenjem festivalskog vina i ocjenjivanjem graševina. Posjetitelji će, s festivalskom čašom po promotivnoj cijeni od 10,00 kn, moći degustirati sva izložena vina tijekom oba festivalska dana, javlja Agroklub.

Dva vikenda nakon Kutjeva, u Baranji će se održati Gator fest, novi inovativni festival čiji su suorganizatori TZ Baranje, Općina Kneževi Vinogradi, Belje i APP.

"To je potpuno nov festival, u koji je uključena cijela općina Kneževi Vinogradi, dakle svi tamošnji vinari, OPG-ovi i ostali turistički subjekti. Programskom shemom naglasak smo htjeli staviti na vino, kulturu i umjetnost, dakako sa štihom gastronomije, običaja, povijesti i dobre zabave.", rekao je Beta Kovacs iz TZ Baranje za Glas Slavonije.

Prvog dana Gator festa posjetitelji mogu poslušati priče baranjskih vinara u Kamencu, Kotlini, Kneževim Vinogradima, Suzi i Zmajevcu. U Katoličkom surduku dočekat će ih, uz otvorene podrume i gatore, ulični svirači, karikaturisti i bogata gastroponuda, i to ona povijesna. Planiran je i koncert romske glazbe, nastup gitarista Gorana Salajića te Gator party uz DJ-eve Chimpa i Rocea. Gator fest drugog se dana seli u Kneževe Vinograde, na sportsko-rekreacijski centar i tamošnje jezero, gdje će, u sklopu sajma, biti postavljen najduži stol baranjskih vinara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju