Slažemo se da je priprema najgora, no kad je priprema dobra, sve ostalo klizi kao po ledu.

Naravno, sve počinje već pri procesu same kupnje avionske karte. Ako ne volite gužve u zračnim lukama, svakako si nabavite svoju 'fast track' propusnicu koja će vam osigurati da izbjegnete sve gužve i čekanje prilikom ukrcaja na zrakoplov.

Provjerite da je vaša ručna prtljaga zaista ručna. Mnogo se priča o promjeni dimenzija i kilaži u koju bi spadala ručna prtljaga, a neke avio kompanije već su se odmaknule od 'standardnih' mjera. Kako ne bi gubili dragocijeno vrijeme, živce i novac provjerite prije puta da li vaša ručna prtljaga odgovara dimenzijama koje je odredila aviokompanija s kojom putujete.

Još jedna stvar koju nije loše napraviti je rezervirati sjedala na zrakoplovu. Zašto? Zato jer većina današnjih 'low budget' kompanija ne dodjeljuje sjedala već funcionira po principu - tko prvi njegova djevojka. To može biti jako stresno, jer npr. letite do neke malo dalje destinacije pa vaša bolja polovica završi nekoliko redova ispred ili iza vas, a vi zapnete pokraj nekog neodgojenog klinca. Ostale scenarije ćemo prepustiti vama da razradite, ali vjerujemo da bi rađe birali red ili to hoćete li sjediti do prozora ili prolaza.

>> 3 dokaza da se ne trebate bojati leta zrakoplovom

Slijedeće što morate napraviti kada kupite avionsku kartu je kupiti i odgovarajuće putno osiguranje. Naša preporuka je da na put ne idete bez osiguranja, a kad ste već osigurali sebe, razmislite o tome i da osigurate svoju prtljagu. Nikada ne znate gdje će vaša torba završiti, niti tko će vam u suprotnom nadoknaditi nastalu štetu.

Sad kad ste kupili sve potrebno, vrijeme je da instalirate neku od aplikacija koja će pratiti vaš let. To i nije nužno potrebno, no ukoliko dođe do kašnjenja zrakoplova, aplikacija će vas o tome na vrijeme obavijestiti. Naša preporuka je aplikacija FlightStats koja je besplatna za preuzimanje na Android i iOS uređaje.

Jednom kad stigne dan leta, budite pametni i obucite se pametno! Dame, nemojte si zadavati dodatne muke sa štiklama ili nekim neudobnim haljinama, a vi gospodo razmislite o košuljama, odijelima ili neudobnim cipelama. Ipak, vi ćete morati nositi takvu odjeću i obuću, stoga je najbolji savjet da obučete ono u čemu ćete se osjećati udobno. Ipak, ne idete na reviju!

Sad kad ste prošli pripreme, slijedi onaj izazovni dio - snalaženje po aerodromu. Ako prvi put letite na neki aerodrom ili s nekog aerodroma, vjerojatnost da će vam on zadavati poteškoće su velike. Tada vam može pomoći samo jedno - aplikacija GateGuru koja će vas uspješno navigirati na preko 200 zračnih luka diljem svijeta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju