Digitalni nomad Johnny FD Jon od 2008. godine putuje svijetom, a svoja iskustva s putovanja dijeli s obožavateljima na društvenim mrežama i na kanalu na YouTubeu, na kojem ga prati gotovo četvrt milijuna osoba.


Ovaj Amerikanac iz San Francisca u lipnju je sletio i u "naše dvorište" te posjetio nekoliko zemalja na Balkanu, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

U svojoj seriji na YouTubeu u kojoj predstavlja mjesta koja je posjetio u Hrvatskoj nizao je komplimente Zadru, Šibeniku i Splitu, a kao obožavatelj serije "Igra prijestolja", nije mogao odoljeti i ne posjetiti Dubrovnik. O popularnom turističkom gradu na Jadranu, pak, ima vrlo oprečna mišljenja.


"Dubrovnik je prekrasan grad. Jedno je od onih mjesta koja morate posjetiti, a pogotovo nakon što je tu snimana Igra prijestolja", kaže Johnny FD u svojem videu po imenu Dubrovnik, Croatia – Over priced & over crowded (Dubrovnik, Hrvatska, preskup i prenapučen).

Johnny FD ističe da Dubrovnik ima svoju zanimljivu povijest, ali da se o njoj može naučiti iz turističke ture koja traje oko 2,5 sati.

"Ostatak čine preskupi restorani, suvenirnice, gužve turista s kruzera i mladenci na bračnom putovanju. To je stvarno sve što tu ima", kaže ovaj youtuber.

Cijene kao u New Yorku

Da bi dokazao neke od svojih tvrdnji, otišao je po doručak u pekarnicu Holy Burek te odabrao burek s teletinom, koji se prodaje po cijeni od 45 kuna.

Ovaj mali komad kruha košta 6,42 dolara, s nevjericom je istaknuo u videu. Ima dobar okus, ali prošlog tjedna jeo sam nešto slično u Bosni i Hercegovini za šest puta manju cijenu.

Za ručak je sjeo u neki nasumični restoran u Dubrovniku, a obrok platio 40 dolara.


"Obrok je bio dosta dobar, ali ako naručite uz to čašu vina i desert, vrlo lako možete potrošiti 50, 60, 70 ili 80 dolara po osobi, što je vrlo skupo. Pogotovo jer se nalazimo u Hrvatskoj, na Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji."

"Dubrovnik je skuplji i od Splita, a po cijenama usporediv je s New Yorkom, Havajima i Norveškom", kaže Johnny FD u svojem videu. Svojim pratiteljima preporučuje da ga svakako dođu vidjeti, ali da na njega ne moraju potrošiti više od jednog dana.

Dobre strane Dubrovnika

Jedna od dobrih stvari koje je pohvalio u Dubrovniku jest činjenica da svi ugostiteljski objekti primaju kreditne kartice, ali odmah potom je ustanovio:

"Moraju primati kreditne kartice jer su stvari toliko skupe da nitko ne nosi toliko gotovine sa sobom da plati što treba ovdje."

No, onda je ušetao u slastičarnicu Gianni i sve su zamjerke pale u vodu.

Zaboravite sve što sam vam rekao o Dubrovniku, ovdje se isplati doći samo zbog sladoleda. Gianni ima najbolji sladoled koji sam jeo bilo gdje na svijetu, uključujući i Italiju.

Hvar Putovanja Slažete li se? 10 mjesta u Hrvatskoj na koja se turisti često žale

Podijeljena mišljenja komentatora na YouTubeu

Otkako je objavio video na svojem kanalu prije otprilike tri tjedna, prikupio je oko 42.000 pregleda, ali i brojne komentare.

Goran se našalio te napisao: "Johnny, mislim da uveličavaš važnost Igre prijestolja za Dubrovnik. Dubrovnik je i prije 50 godina bio pun turista i jako skup."

"Za sve ljude koji se žale da je Dubrovnik prenapučen. Što ste očekivali? Kao da prošećete ispred Sagrada Familije u Barceloni usred srpnja... Dođite u Dubrovnik u ožujku i iskusite veliku razliku", napisao je Patrick.

Stjepan je istaknuo: "Dragi Johnny, Dubrovnik ima 10 puta više povijesti nego cijele Sjedinjene Američke Države. Sramota je kako pričaš o tome. Mislim da nisi želio biti nepristojan, vjerojatno je u pitanju nedostatak znanja."

Što je sve Johnny FD rekao o Dubrovniku, pogledajte u njegovu videu na YouTubeu i donesite svoj sud.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju